Sisak za uskrsnice umirovljenicima i nezaposlenima izdvaja čak 2,4 milijuna kuna

Jasmina Grgurić
24. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Sisak je i ove godine iznenadio svoje umirovljenike kojima je u sandučiće stigla obavijest o uskrsnici. Za nju se nisu morali ni prijaviti, a pravo ostvaruju svi građani s mirovinom do 5.000 kuna, ali i nezaposleni. Ukupno je iz proračuna za uskrsnice čak 13.000 građana izdvojeno 2,4 milijuna kuna.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Nakon Samobora koji za svoje umirovljenike, ali i osobe s invaliditetom te nezaposlene hrvatske branitelje ove godine izdvaja od 200 do 500 kuna uskrsnice, s izdašnijom novčanom pomoći starijim građanima, ali i onima bez posla, pohvalio se ovih dana i Grad Sisak.

Za uskrsnice umirovljenika i nezaposlenih u gradskom je proračunu izdvojeno čak 2,4 milijuna kuna. Ovo pravo ostvarit će čak 13.000 Siščana. Ono što je posebno zanimljivo jest da se nezaposleni i umirovljenici nisu morali ni prijaviti, jer je Grad Sisak popis sastavio na temelju evidencija Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tako su svi nezaposleni i umirovljenici na svoju kućnu adresu primili pismo s obavijesti o uskrsnici koju prilikom isplate trebaju imati sa sobom uz osobnu iskaznicu. Isplata počinje u ponedjeljak, a trajat će sve do 20. travnja. Uskrsnice će se moći podići na tri gradske blagajne.

Stotine umirovljenika od ranog jutra čekale isplatu - uskrsnica

Umirovljenici  s mirovinom do 1.500 kuna dobit će uskrsnicu u iznosu 300 kuna. Oni s mirovinom od 1.500 do 2.000 kuna dobit će 200 kuna. Uskrsnicu od 150 kuna dobit će umirovljenici s mirovinom od 2.000 do 3.000 kuna, a 100 kuna umirovljenici s mirovinom od 3.000 do 5.000 kuna. Nezaposleni imaju pravo na uskrsnicu od 150 kuna.

Ako je netko i izostavljen te nije dobio obavijest, uskrsnicu će svejedno moći dobiti uz predočenje osobne, zadnjeg odreska mirovine ili potvrde s HZMO-a, a isto vrijedi i za nezaposlene koji trebaju donijeti potvrdu s HZZ-a. Ukrsnicu može podići i netko drugi, uz predočenje vlastite osobne i osobne iskaznice osobe koja ostvaruje pravo na ovu vrstu pomoći.