Sindikati sutra ujutro prosvjeduju protiv prijedloga mirovinske reforme, imaju četiri zahtjeva

Josip Mihaljević
11. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) organiziraju akciju protiv prijedloga mirovinske reforme. Sudionici i svi zainteresirani okupit će se sutra, 12. srpnja u 8,15 sati na Markovom trgu.

SSSH mladen novosel

Foto: Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a | Youtube screenshot

Na prijedlog mirovinske reforme gotovo nitko nije dobro reagirao, a danas su se negativnim reakcijama, očekivano, pridružili i sindikati.

SSSH, NHS i HURS će tako sutra, 12. lipnja, organizirati akciju protiv prijedloga mirovinske reforme, na Markovom trgu, s početkom u 8,15 sati.

Sudionici akcije dijelit će letke i tekst otvorenog pisma članovima Vlade, zastupnicima u Saboru i građanima. U 8,45 predsjednici sindikalnih središnjica i organizatori akcije dat će izjave za medije ispred zapadnog ulaza u Crkvu sv. Marka, a nakon izjava urudžbirat će sindikalne zahtjeve u Vladi RH i Hrvatskom saboru.

Sindikati imaju četiri zahtjeva

Sindikati će Vladi i Saboru uručiti ova četiri zahtjeva:

1. Odustajanje od ubrzanja podizanja uvjeta za mirovinu na 67 godina i, umjesto toga, vraćanje starosnog uvjeta za mirovinu na 65 godina.

2. Zadržavanje trenutnih uvjeta za ostvarivanje starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika (60 godina starosti i 41 godina staža)

3. Zadržavanje postojećih uvjeta za prijevremeno umirovljenje.

4. Podržavaju pravo na izbor povoljnije opcije između prvog i drugog stupa, ali smatraju da, s obzirom na izneseni podatak da će samo tri posto radnika s najvišim plaćama imati koristi od drugog stupa, treba ozbiljno razmotriti smisao njegovog daljnjeg opstanka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap