Liječničke udruge i sindikati dali Vladi ultimatum za ispunjenje zahtjeva, a najavili i štrajk

Ana Kanazir
10. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske najavili su akcije, ali i štrajk ako se ne ispune njihovi zahtjevi. Oni tako žele dobiti 20 posto veće koeficijente od travnja, ali i da u e-savjetovanje bude upućen Zakon o ravnopravnom statusu liječnika.

Liječnici u kutama i medicinske sestre odlaze iz hodnika

Liječnici | Foto: Unsplash

Liječničke udruge i sindikati su najavili nove akcije koje će poduzeti ako se ne ispune njihovi zahtjevi. Oni smatraju kako trenutni koeficijenti koje je Vlada ponudila vode do realnog pada plaća i ne žele ga prihvatiti. Upravo zato i žele da se definiraju novi, primjereni koeficijenti za liječnike.

Prosvjed liječnika na Markovom trgu
Prosvjed liječnika: 'Vrijeme šutnje je završilo, nećemo dopustiti da se na naše zdravstvo spusti mrak'

‘Koeficijenti nisu dostatno podignuti’

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak duboko je razočaran prijedlogom koji je dobio na uvid i napominje kako još nisu dobili podatke za nezdravstveno osoblje, ali da generalno gotovo nitko ne može biti zadovoljan.

– Prijedlog nije dobar, koeficijenti nisu dostatno podignuti. Živimo u vremenu velike inflacije, a da ne govorimo koliko je nepravedno napravljen raspored koeficijenata prema stručnim spremama. Uopće se ne cijeni razina školovanja, rekao je Topolnjak, a piše novilist.hr.

Dodao je kako će tako recimo spremačica dobiti povećanje od 170, medicinska sestra od 80 eura, dok će prvostupnica dobiti samo 90 eura. Pri tome u tom povećanju nisu uračunate noćne smjene niti vikendi. Medicinske sestre bi imale plaću oko 1.200 eura, a prvostupnice 1.300 eura, piše novilist.hr.

Ako se zahtjevi ne ispune, najavljen je štrajk

Ovo nije prvi puta da su liječnici, liječničke udruge i sindikati nezadovoljni ponuđenim uvjetima. Tako su liječničke udruge i sindikati već ranije organizirali prosvjede, o čemu smo pisali i ovdje. Podsjećamo, njihovi zahtjevi tada su bili slični, a tražili su Zakon o radnopravnom statusu liječnika s ugrađenim značajnim povećanjem osnovne plaće za sve liječnike, podizanje koeficijenata svih specijalista na razinu koeficijenta užih specijalista, povećanje koeficijenata za specijalizante i liječnike bez specijalizacije, ukidanje robovlasničkih ugovora i rad po vremensko-kadrovskim normativima.

Sada pet čelnih udruga, Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske traže da u e-savjetovanje budu upućene izmjene zakona vezane za robovlasničke ugovore specijalizanata. Osim toga, do kraja siječnja traže da konačno u e-savjetovanje bude upućen Zakon o ravnopravnom statusu liječnika koji će biti usuglašen s liječničkim udrugama, a traže i početak kolektivnih pregovora do kraja siječnja, navodi n1info.hr.

– Nakon devet mjeseci što smo dogovorili rješavanje cijelog niza problema ima još malo vremena za rješavanje. Ako u navedenim rokovima to sve ne bude riješeno bit ćemo prisiljeni i počet ćemo s pripremama za sveobuhvatne sindikalne akcije, uključujući i štrajk, najavila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić, a piše n1info.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap