Njemačku čeka mirovinska reforma, ministar otkrio hoće li se povećati dob za odlazak u mirovinu

Jasmina Grgurić Zanze
22. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Njemačku čeka mirovinska reforma kako bi se spriječio pad mirovina u narednim godinama. Problem je u sve manjem broju radnika, ali ministar rada Hubertus Heil ne želi, prema prijedlogu pojedinih ekonomista, povećati zakonsku dob za mirovinu na 70 godina. Rješenje vidi u poticanju duljeg rada onih koji to žele, ali i u kapitalnim investicijama za mirovine.

Umirovljenik popravlja u svojoj radionici

Njemačka potiče dulji rad, ali ne želi podići zakonsku dob za mirovinu | Foto: Unsplash

Njemački Ministar rada Hubertus Heil (SPD) želi predstaviti novi mirovinski paket s ministrom financija Christianom Lindnerom (FDP) u sljedećih nekoliko tjedana. Cilj reforme je stabilizirati razinu mirovina i tako spriječiti pad mirovina u narednim godinama, o čemu smo pisali ovdje. Nedavno je savezna subvencija za mirovine smanjena za 600 milijuna eura. Kako je jedno od pitanja i dob za mirovinu, ministar Heil pod svaku cijenu želi spriječiti odlazak u mirovinu sa 70 godina.

U ovoj zemlji mirovine bi trebale rasti brže od inflacije, razlog leži u manjem porastu cijena

‘Neće biti daljnjeg povećanja dobi za umirovljenje’

U Njemačkoj i žene i muškarci u mirovinu trenutno idu sa 65 godina i 11 mjeseci, a ta se dob već sada postepeno podiže na 67 godina do 2031. godine.

– Kod nas neće biti daljnjeg povećanja zakonske dobi za umirovljenje. Uostalom, umirovljenje sa 69 ili 70 godina također bi bilo smanjenje mirovine za mnoge vrijedne ljude, na primjer u skrbi ili logistici, rekao je Heil u intervjuu za WAZ.

Heil je istaknuo da je važno da tržište rada ne otpušta sposobne radnike u ranim 60-ima.

– Zalažem se za fleksibilne prijelaze u mirovinu i pametne poticaje kako bi ljudi koji mogu i žele dobrovoljno raditi duže bili spremni to učiniti, rekao je Heil, a prenosi fenix-magazin.de.

Zbog nedostatka kvalificiranih radnika, također treba podržati ljude koji žele raditi duže. Do 2035. godine u Njemačkoj će se morati zamijeniti oko sedam milijuna radnika.

Ekonomisti zbog inflacije žele mirovinu sa 70 godina

Budući da trenutni mirovinski sustav u Njemačkoj više ne može biti dugoročno funkcionalan, trebalo bi osnovati proizvodni kapital koji je predstavio ministar financija Lindner. U tu svrhu uložit će se oko 10 milijardi eura u tržište kapitala i povećati do kraja 2030-ih. Prema riječima Heila, prihod je namijenjen stabilizaciji mirovina i održavanju niskih zakonskih doprinosa za mirovinsko osiguranje.

S druge strane, u borbi protiv visoke inflacije, ekonomisti u Njemačkoj zalažu se za daljnje podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu. Da dob za umirovljenje mora porasti rekao je ekonomski istraživač, profesor Gunther Schnabl iz Leipziga u intervjuu za Bild, a prenosi fenix-magazin.de.

– Njemačka već ima veliki problem s kvalificiranim radnicima, a stotine tisuća radnih mjesta su nepopunjene, rekao je profesor Schnabl koji ima prijedlog da se podigne dob za umirovljenje na 70 godina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap