Reakcije na mirovinsku reformu: Ima li uopće ikoga tko ju podržava?

Josip Mihaljević
29. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Reakcije na mirovinsku reformu ne prestaju stizati. Kako bi ona u ovakvom obliku uopće prošla, vladajući moraju skupiti većinu u Saboru. Kada su ministra Pavića na konferenciji za medije pitali imaju li podršku koalicijskih partnera, izbjegavao je dati točan odgovor. O reformi se piše već tri puna dana, a javili su se i koalicijski partneri HDZ-a koji imaju velikih problema s ovakvim modelom reforme.

mirovinska reforma

Foto: mirovina.hr

“Ako mi ovu reformu ne provedemo, mirovine će u budućnosti biti 500-600 kuna niže”, sukus je jučerašnjeg Pavićevog izlaganja. Brojni hrvatski umirovljenici od reforme su priželjkivali jednu stvari – pravedniju raspodjelu mirovina. Ipak, čini se da oni ni na koji način neće osjetiti mirovinsku reformu jer je fokus prebačen na buduće umirovljenike. Prema ministrovim riječima, problematičan je radni staž prosječnog umirovljenika, a u posljednjih nekoliko tjedana je isticao kako samo 20-ak posto trenutačnih umirovljenika ima “punih” 40 godina radnog staža.

Jedina stvar koju će sadašnji umirovljenici “dobiti”, i to ukoliko ova reforma uopće prođe u Saboru, jest mogućnost dodatnog rada bez obustave mirovine. U nastavku donosimo reakcije domaćih političara, medija i stručnjaka na temu mirovinske reforme.

Koalicijski partneri HDZ-a: Nećemo podržati ovakve mjere

Koalicijski partneri vladajućeg HDZ-a, HNS i HSLS nisu zadovoljni ovakvim mjerama. Predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak, smatra kako II. mirovinski stup ne treba demontirati već dodatno osnažiti.

“Liberalni stav HNS-a je da treba pojačavati drugi stup, sredstva uplaćena u njega su osobna sredstva građana koji su ih uplaćivali te ih tako treba gledati. Da se to radilo dosad, ne bismo bili u ovoj situaciji,” rekao je u Dnevniku HRT-a.

Šef HSLS-a, Darinko Kosor, smatra kako je prijedlog Ministarstva “neozbiljan”, piše jutarnji.hr. Dodao je kako ne zna s kim je ovakav nacrt pripreman, ali da s njima ništa nije bilo usaglašavano.

Očekuju se dodatne reakcije koalicijskih partnera nakon što oni provedu vlastitu analizu predložene reforme.

Oporba: Ovakav prijedlog je zlokoban

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović komentirao je mirovinsku reformu, ocijenivši ju “jednom od najzlokobnijih i najopasnijih mjera ove Vlade”, piše Večernji list.

Rekao je kako vladajući zapravo ne razumiju smisao mirovinskog sustava i osiguranja, a nakanu demontaže II. mirovinskog stupa je nazvao de facto nacionalizacijom. Ukoliko ovakav prijedlog prođe, posljedice će biti nesagledive, dodao je.

Još oštriji bio je bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, sadašnji nezavisni saborski zastupnik. Ministra Pavića nazvao je “grobarom mirovinskog sustava”. Zbog ove reforme koje je najavio, poručio mu je kako bi se trebao posuti pepelom i izići iz Vlade jer je u nju slučajno zalutao, piše dnevnik.hr.

Pametno: Vlada ovom reformom ucjenjuje i pljačka građane

Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno za Index je komentirala mirovinsku reformu. Smatra kako vlada ovim prijedlogom želi ucijeniti svoje građane i njihovu ušteđevinu iz II. mirovinskog stupa prebaciti u proračun. Pozivaju građane da se svim silama odupru ovom pokušaju pljačke vlastitih građana.

Iako je ministar Pavić naglasio kako vladajući ne žele nacionalizirati II. mirovinski stup, Puljak vjeruje kako se itekako radi o nacionalizaciji osobne mirovinske štednje. Još gore, taj izbor žele pokazati dobrovoljnim, a prema Puljak, ne daju nam puno izbora.

HSU: Hrelja pere ruke od ovakve reforme

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika također smatra kako ova reforma neće donijeti ništa dobroga. Jedina pozitivna stvar, po njemu, je što je ministar Pavić primjerom demonstrirao jako loš način predstavljanja reforme.

“Mi raspravljamo o jednom brifingu, nema slova na papiru, radne skupine i socijalni partneri nisu sudjelovali u izradi prijedloga”, izjavio je Hrelja.

Kaže kako će najdeblji kraj izvući žene u svijetu rada zbog penalizacije, odnosno neusklađenosti dobne granice za odlazak u mirovinu između žena i muškaraca.

Telegram – Mirovinski sustav je bankrotirao

Politički konzultant Marko Rakar  za Telegram je komentirao prijedlog mirovinske reforme. Ovu reformu vlade nazvao je potezom očajnika i optužio vladajuće da su oni u permanentnom stanju “shoppinga birača”.

Istaknuo je kako su ovakvim prijedlogom premijer Andrej Plenković i ministar Marko Pavić priznali jednu stvar – mirovinski sustav je bankrotirao. Najveći problem je u tome što vladajući planiraju žrtvovati jedini zdravi dio mirovinskog sustava – drugi stup, kako bi si osigurali još koju godinu na vlasti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap