Sindikati poručili ministru: “Nećemo se sastati dok se ne raspiše referendum!”

Jasmina Grgurić Zanze
14. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Taman kada se činilo da se malo smiruju strasti oko referendumske inicijative “67 je previše”, sindikata i socijalnog dijaloga koji je s njima najavio novi ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović, stvari su se ponovni zakuhale. Sindikati su danas jasno poručili – sastanka biti neće sve dok Sabor ne raspiše referendum oko mirovinske reforme.

Krešmir Sever (Snimak zaslona/Youtube)

Ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović učinio je ono što je obećao. Pozvao je tri sindikalne središnjice SSH, NHS i MHS na sastanak planiran 22. kolovoza zbog daljnjeg razvoja socijalnog dijaloga, međusobne suradnje i partnerstva. No, sindikati danas jasno poručuju – ništa od toga!

“Preduvjet sastanku je rješenje ključnog spora u kojemu se već mjesecima nalazimo. Sve dok Hrvatski sabor ne donese odluku o raspisivanju referenduma temeljem inicijative 67 je previše, upitna je opredijeljenost Vlade RH za stvarni socijalni dijalog kroz koji bi, u suradnji s oba socijalna partnera, utvrđivala i provodila politike i mjere za održivi razvoj Hrvatske” – poručili su danas iz triju sindikalnih središnjica.

Krešimir Sever
Sever: Vlada odugovlači s provjerom potpisa, u rujnu očekujemo da odobri referendum!

Socijalni dijalog posljednjih godina svodi se na formu bez sadržaja, a stanje je, poručuju u današnjem priopćenju za javnost, dodatno zaoštreno 2018. godine oblikovanjem mirovinske reforme bez sindikata. Zbog toga se i pristupilo prikupljanju potpisa radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu.

Bio je to razlog nepotpisivanja novog Sporazuma o osnivanju GSV-a, navode, a Vladina protureformska kampanja za posljedicu je imala naš zahtjev za ostavkom, a potom i razrješenjem dužnosti, sada već bivšeg, ministra rada, te raskidanje starog Sporazuma o osnivanju GSV-a.

“Iz ovoga je vidljivo kako se formalno istupanje reprezentativnih sindikalnih središnjica iz, ionako nefunkcionirajućeg socijalnog dijaloga, nije dogodilo preko noći, pa se preko noći ne može ni obnoviti” – zaključili su predsjednici sindikalnih središnjica, Krešimir Sever, Mladen Novosel i Vilim Ribić.

Sindikati poručili ministru: “Nećemo se sastati dok se ne raspiše referendum!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap