Sever: Vlada odugovlači s provjerom potpisa, u rujnu očekujemo da odobri referendum!

Jasmina Grgurić
1. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Novi ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović, muku muči s aferama koje mu se stavljaju na teret. Istovremeno, baviti bi se trebao pregovorima sa sindikatima od kojih ne odustaje. Poziv će im, rekao je danas, uputiti do kraja tjedna kako je i obećao. No, sindikati mu i dalje nisu naklonjeni. Čelnik NHS-a, Krešimir Sever, Vladu optužuje da odugovlači s provjerom potpisa, stoga već idućeg mjeseca očekuju da će Sabor obavijestiti kako prepreka za raspisivanje referenduma protiv odlaska u starosnu mirovinu tek sa 67 godina – nema!

krešo sever

Foto: Krešimir Sever | Tea Ovničević, mirovina.hr

“Do kraja ovog tjedna ćemo uputiti službeni poziv za razgovor i sindikatima i poslodavcima, dakle svima onima koje dugoročno vidimo u Gospodarsko-socijalnom vijeću. Socijalni dijalog nešto je na čemu ću insistirati, što ćemo tražiti, što očekujemo od sindikata, što očekujemo od poslodavaca i naravno očekujemo pozitivan rasplet” – rekao je ministar Josip Aladrović danas novinarima prije sjednice Vlade, piše N1.

Očekuju da će Vlada odobriti referendum idući mjesec

Ministar je siguran da će se sindikati na taj poziv brzo odazvati te da su već otvorili sve teme koje bi se trebale naći na zajedničkom stolu.

Sindikati će pregovarati o pravima radnika, kolektivnim ugovorima, povećanju plaća javnih službenika i ostalim vrućim temama. No, čini se kako kod mirovinske reforme popuštanja nema.

“Očekujemo da Vlada što prije provjeri potpise, jer se s time malo odugovlači. Dio podataka i sami smo prebrisali i prekontrolirali, a kako smo predali dovoljno potpisa za dva referenduma, očekujemo da Vlada u rujnu obavijesti Sabor da nema zapreka za njegovo održavanje” – rekao je Krešimir Sever.

Koketiranje s Ustavnim sudom navuklo bi bijes javnosti

Kada loptica bude prebačena na Sabor, smatra Sever, nada se da ni oni neće komplicirati, svjesni da im potpora birača pada iz mjeseca u mjesec.

aladrović
Novi ministar umirovljenika: "Problemi se mogu rješavati samo komunikacijom"

“Mudra vlast bi prigušila taštinu u sebi. Vlast raspisivanjem referenduma ne bi izgubila obraz jer su sindikati samo narodu dali mogućnost da se izrazi. Kad se referendum dogodi, mi ćemo dobiti promjenu zakona. Tada će taj isti ministar rada morati govoriti da će poštivati zakon koji stupa na snagu” – rekao je Sever za T-portal.

Svako kompliciranje s Ustavnim sudom, smatra, navuklo bi samo još veći bijes javnosti koja se izjasnila putem 740 tisuća potpisa i o tomu, ponovio je još jednom – nikakvih pregovora nema.

Sever: Vlada odugovlači s provjerom potpisa, u rujnu očekujemo da odobri referendum!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap