Sindikat umirovljenika Tomaševiću: Grad uzima prostore umirovljenicima kako bi napravio vrtiće

Josip Mihaljević
22. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske u Zagrebu ima 17 podružnica. Predsjednici tih podružnica počeli su dobavati obavijesti od Grada da će im se prostori za druženje u budućnosti uskratiti te da će biti prenamijenjeni za dječje vrtiće. Zbog toga su poslali otvoreno pismo gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću.

umirovljenici druzenje

Foto: Jelena Ratko, Mirovina.hr

Nakon jučerašnjeg otvorenog pisma premijeru Andreju Plenkoviću, Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) danas je pisao gradonačelniku Grada Zagreba Tomislavu Tomaševiću.

Umirovljenicima žele uzeti prostore i napraviti vrtiće

SUH u Zagrebu ima 17 podružnica, a predsjednici tih podružnica ovih dana dobivaju obavijesti od grada da će im se oduzeti pravo na korištenje prostorija u mjesnim odborima te će se iste prenamijeniti u dječje vrtiće.

Sindikat i Matica umirovljenika od Plenkovića traže hitno povećanje mirovina za deset posto!

“Iako podržavamo rješavanje pitanja smještaja djece u vrtiće, za potrebe bivših roditelja – odgojitelja, to se nikako ne smije prelamati preko leđa jedno od najugroženijih društvenih skupina, a to su svakako umirovljenici i  starije osobe”, navode u otvorenom pismu SUH-ovci.

To su mjesta u kojima se stariji besplatno mogu okupiti, družiti, sudjelovati na radionicama, slušati pravne  savjete, edukativna predavanja i slično. Budućiu da je socijalna izoliranost najizraženija kod starijih, takva druženja uvelike pomažu umirovljenicima u smanjivanju izoliranosti.

“Uskraćivanje korištenja prostorija mjesenih odobra ili smanjivanje broja termina ili prebacivanje u večernje sate doveli bi do niza negativnih posljedica po ukupnu kvalitetu života umirovljenika, ali i njihovog zdravlja. Osim što bi takva odluka bila socijalno neosjetljiva i neprihvatljiva, svakako bi izazvala i reakciju naših članova podružnica kojima bi se uskratile važne aktivnosti”, argumentiraju iz SUH-a.

Petrović: Spremni smo doći pred Skupštinu

Razgovarali smo s predsjednicom Sindikata umirovljenika Jasnom A. Petrović, koja očekuje da Grad pronađe alternativno rješenje.

Zašto umirovljenici traže 10 posto veće mirovine? "Glad, poniženje, bijeda, očaj"

“Predsjednici podružnica počeli su dobivati obavijesti, ali neke od tih stvari nemaju smisla. Primjerice, na Peščenici su mjesni odbori odmah kraj pruge, to je nenamjenski prostor za vrtić, tko će graditi vrtić kraj pruge? Oni moraju naći alternativno rješenje jer su umirovljenici s ovime malo što imaju, jako vezani za te prostore. Mi možemo pridobiti ljude da se aktiviraju, spremni smo im doći pred Gradsku skupštinu ako bude bilo potrebe”, pojasnila nam je Petrović.

 

Sindikat umirovljenika Tomaševiću: Grad uzima prostore umirovljenicima kako bi napravio vrtiće
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap