Sindikat i Matica umirovljenika od Plenkovića traže hitno povećanje mirovina za deset posto!

Jasmina Grgurić Zanze
21. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika Hrvatske uputile su jutros otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Od premijera traže da hitno poveća mirovine za deset posto, zbog porasta inflacije i cijena hrane. Zahtijevaju i energetski vaučer od 400 kuna mjesečno za umirovljenike s mirovinom do 1.500 kuna te povoljniju formulu rasta mirovina kroz redovna polugodišnja usklađivanja.

Jasna A. Petrović (Mirovina.hr) Višnja Fortuna (snimak zaslona HRT)

 

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović i predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, Višnja Fortuna u otvorenom pismu koje su jutros poslale premijeru Andreju Plenkoviću traže hitno povećanje mirovina za čak 10 posto! Traže i da umirovljenici dobivaju energetske vaučere od 400 kuna mjesečno, ali i povoljniju formulu usklađivanja mirovina.

Siromaštvo umirovljenika pogoršano rastom cijena

Njihovo pismo predsjedniku Vlade prenosimo u cijelosti:

Poštovani Predsjedniče Vlade RH,

Umirovljeničke udruge Sindikat i Matica umirovljenika Vam se obraćaju sa zahtjevom da poduzmete hitne mjere za zaustavljanje siromaštva umirovljenika, pogoršanog uslijed nezaustavljivog porasta inflacije i cijena hrane. Pozdravljamo da će u svibnju biti isplaćen energetski dodatak u četiri razreda umirovljenicima do najviše mirovine od 4.000 kuna, iako je već sada poznato da će zbog skromnog usklađivanja mirovina u ožujku za 2,24 posto oko 20.000 umirovljenika pasti u niži razred dodatka, a oko deset tisuća će ga u potpunosti izgubiti. Mnogi su umirovljenici očajni i povrijeđeni takvim matematičkim akrobacijama unutar mirovinskog sustava.

Također, potrebno je podsjetiti Vas kako je u veljači 2022. relativna vrijednost mirovine, tj. udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći, pala na 35,55 posto, na samo dno Europske unije, a prošle je godine čak 67 posto mirovina bilo ispod hrvatske linije siromaštva (tada 2.927 kuna), dok će za ovu godinu, kad linija bude postavljena na oko 3.200 kuna, ispod nje biti čak 75 posto svih mirovina! Svi će oni i službeno postati siromasi, a inflacija će i dalje skakati.

Rast mirovina, energetski vaučeri i bolje usklađivanje

Zbog navedenog očajnog i ponižavajućeg položaja umirovljenika u Hrvatskoj, Sindikat i Matica umirovljenika podnose sljedeće zahtjeve:

  1. Umirovljeničke udruge traže da se najdalje do kraja prvog polugodišta ove godine svim umirovljenima prema Zakonu o mirovinskom osiguranju nakon 1.1.1999. godine mirovine povećaju za deset posto, kao trajna intervencija i povrat duga umirovljenicima koji su za toliko zakinuti tadašnjom mirovinskom reformom. To bi iznosilo povećanje od 308 milijuna kuna mjesečno za 1,14 milijuna umirovljenika.
  2. Druga hitna mjera treba biti promjena modela usklađivanja mirovina dva puta godišnje i to na način da se mirovine usklađuju u stopostotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta cijena ili plaća. No, i tu tražimo socijalnu intervenciju na način da se mirovine do 2.000 kuna indeksiraju za 120 posto, a od 2.000 do 4.000 za 110 posto.
  3. Treći zahtjev je interventne i privremene naravi i to uključivanjem umirovljenika s mirovinama do 1.500 kuna u pravo na mjesečni energetski vaučer do 400 kuna, što trenutno mogu ostvariti samo primatelji nacionalne naknade i zajamčene minimalne naknade.

Očekujući brzo i socijalno osjetljivo reagiranje i Vas i Vaše Vlade, ostajemo u pripremi za daljnje aktivnosti za realizaciju ovih zahtjeva. S poštivanjem, predsjednica MUH-a Višnja Fortuna i SUH-a Jasna A. Petrović.

Je li ova zadnja napomena znak spremnosti umirovljenika da izađu na ulice, ostaje tek vidjeti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap