Zašto umirovljenici traže 10 posto veće mirovine? “Glad, poniženje, bijeda, očaj”

Josip Mihaljević
21. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) danas je u otvorenom pismu premijeru Plenkoviću, jer ministra praktički ni nemaju, dostavio tri zahtjeva. Traže povećanje mirovina od 10 posto, povoljniju formulu usklađivanja i vaučere za umirovljenike s mirovinama do 1.500 kuna. Razgovarali smo s predsjednicom Jasnom A. Petrović.

Foto: Jasna A. Petrović  | Tea Ovničević | mirovina.hr

Povećanje mirovina od deset posto, formula usklađivanja koja bi osigurala da mirovine rastu barem koliko rastu plaće ili da pokriju inflaciju s dodatnim elementom socijalne osjetljivosti te vaučeri za plaćanje režijskih troškova za umirovljenike s mirovinama do 1.500 kuna. To su danas u otvorenom pismu od premijera Andreja Plenkovića tražile umirovljeničke udruge Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske.

Glad, bijeda, očaj, siromaštvo

Razgovarali smo s predsjednicom SUH-a Jasnom A. Petrović i odmah smo ju pitali što je motiv za ovakav iznenadan potez i niz zvučnih zahtjeva:

Sindikat i Matica umirovljenika od Plenkovića traže hitno povećanje mirovina za deset posto!

“Pitate za motiv? Glad. Bijeda. Očaj. Siromaštvo. Nama telefoni ne prestaju zvoniti u posljednjih nekoliko mjeseci koliko je sve poskupjelo. Vlast mora znati da su umirovljenici u očaju, pitaju nas preko telefona kako će oni podmiriti režije s niskim mirovinama. Što da im odgovorimo?”, započinje Petrović.

U Sindikatu smatraju kako Vlada mora napraviti više od predstavljenog paketa pomoći kada govorimo o starijima. Također, mišljenja su da je pravi trenutak za pregovore sada, dok Vlada u isto vrijeme vodi pregovore sa sindikatima koji predstavljaju radnike.

“Od kada je počeo rat u Ukrajini, političari su u potpunosti smetnuli s uma domaće probleme, pogotovo starije populacije koji nikada jadnije nisu živjeli. Zamislite, oni se svađaju oko nekih Perkovića i Mustača, uopće ne vide da će kroz nekoliko mjeseci statistika pokazati da preko 75 posto svih umirovljenika u Hrvatskoj živi ispod granice siromaštva. Tko je tu lud?”, pita se Petrović.

“Mi u ovom trenutku nemamo ministra”

Petrović nam objašnjava kako su zbog svega navedenog baš danas odlučili poslati otvoreno pismo i aktualizirati umirovljeničku priču.

ministar josip aladrović
Problem za premijera: Tko bi mogao zamijeniti ministra Aladrovića?

“Pismo je išlo premijeru jer mi u ovom trenutku nemamo ministra. Dojma smo da u se u Ministarstvu rada ništa konkretno ne radi. Gdje je zapela reforma obiteljskih mirovina? Mi im šaljemo svoje dopise, prijedloge, tražimo analizu modela kojeg mi predlažimo i onog kojeg predlaže Hrelja, ali ništa nam ne odgovaraju. Oni misle da će se sada zbog Ukrajine i rekonstrukcije Vlade ta reforma moći odgoditi. Ali mi ne pristajemo, rokovi su zadani”, nastavlja Petrović.

U pismu Plenkoviću poručuju kako očekuju brzu i socijalnu reakciju Vlade te da “ostaju u pripremi za daljnje aktivnosti za realizaciju ovih zahtjeva”. Petrović pitamo sprema li se to neka vrsta umirovljeničkog prosvjeda?

“Nezadovoljstvo je svakako opipljivo. Nemam ništa konkretno za podijeliti što se tiče prosvjeda. Idemo korak po korak”, tvrdi Petrović.

Tko god preuzme Ministarstvo rada, mora odmah krenuti s radom

Budući da je resorni ministar Josip Aladrović gotovo sigurno na odlaznim vratima Banskih dvora, Petrović pitamo što misli o mogućim zamjenama. Grozi se, priča nam, da resor u ovom trenutku preuzme netko tko nema pojma o mirovinskom sustavu.

“O imenima ne bih, uostalom, uskoro ćemo svi saznati tko preuzima resor. A tko god to bude, mora odmah krenuti s radom jer se problemi nagomilavaju. Mi u ovom trenutku praktički nemamo s kime sjesti za stol, a problemi se gomilaju”, zaključuje Petrović.

 

Zašto umirovljenici traže 10 posto veće mirovine? “Glad, poniženje, bijeda, očaj”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap