Sindikat umirovljenika: Službenici Ministarstva lažu, evo za koliko su zakinute mirovine

Josip Mihaljević
18. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Nekoliko tjedana prošlo je od kada su umirovljeničke udruge pisale premijeru Andreju Plenkoviću sa zahtjevom za 10 posto većim mirovinama. Iz Ministarstva su poručili da takav prijedlog nema temelje u činjeničnom stanju, no Sindikat umirovljenika argumentira kako je takav zahtjev itekako opravdan.

siromaštvo

Foto: Pexels

Umirovljeničke udruge prije nekoliko tjedana pisale su premijeru Andreju Plenkoviću, traže hitno povećanje mirovina za 10 posto, povoljniju formulu usklađivanja i uključivanje umirovljenika s niskim mirovinama u sustav energetskih vaučera. Relativno skupe zahtjeve odbilo je resorno Ministarstvo rada s porukom kako zahtjev za povećanjem mirovina nema temelja u činjeničnom stanju.

“Sramotan odgovor Ministarstva”

Sindikat i Matica umirovljenika od Plenkovića traže hitno povećanje mirovina za deset posto!

U najnovijem Glasu umirovljenika Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) donosi kronologiju događaja s kojima argumentiraju kako je rast mirovina od 10 posto u potpunosti opravdan. Sporna im je 1999. godina, kada se mirovinskom reformom uvela aktualna vrijednost mirovine za jednu godinu staža. Sindikat poručuje kako je ona tada utvrđena u samo 53 posto njene stvarne vrijednosti što znači da su u startu svi umirovljenici pokradeni za 47 posto. Budući da je aktualna vrijednost mirovine sastavan dio izračuna mirovine, zakinuti su svi umirovljenici koji su pravo na mirovinu ostvarili od 1. siječnja 1999. godine nadalje.

“Očekujući brzo i socijalno osjetljivo reagiranje Plenkovića i njegove Vlade, a neovisno o tome što u tom trenutku Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nije imalo ministra, SUH i MUH je prvo dočekao sramotni javni odgovor činovnika iz Ministarstva”, piše Jasna Petrović za Glas umirovljenika.

Naljutilo ih je što su iz Ministarstva odgovorili kako je “takozvani dug umirovljenicima postojao samo prema umirovljenicima koji su pravo na mirovinu ostvarili do 1999. godine i u cijelosti je podmiren putem posebnog Umirovljeničkog fonda HPB “Invest” d.o.o. kroz takozvano obeštećenje i nije osnova za daljnje usklađivanje mirovina kako za stare, tako ni za nove umirovljenike.”

“Ili pojma nemaju, ili bezočno lažu!”

Umirovljenici kartaju u parku.
Ministarstvo: Zahtjev za povećanjem mirovina od 10 posto nema podloge u činjeničnom stanju

Ili pojma nemaju, ili bezočno lažu, poručuju iz Sindikata. Podsjećaju na analizu bivšeg saborskog zastupnika Željka Šempera koji je u više navrata na sjednicama Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe činovnicima iz Ministarstva ponovio kronologiju stvarnih činjenica. Šemper argumentira kako su od ’93. do ’98. mirovine “starih” umirovljenika usklađivane mimo zakona, prema uredbama Vlade. Prema izračunu HZMO-a iz 2004. godine, šteta je iznosila 21,5 milijardi kuna. Zbog ovog je slučaja i Ustavni sud presudio u korist umirovljenika, a tada se rodio poseban dodatak “100 kn + 6%”.

Međutim, iz Sindikata poručuju kako je time dug umirovljenicima umanjen, ali ne i vraćen.

U novom Zakonu propisano je kako se prva aktualna vrijednost mirovine utvrđuje prema dostignutoj razini mirovina na dan 31. prosinca 1998. godine. Međutim, zbog svega ovog što se događalo prije toga, dostignuta razina mirovina bila je “pokradena i značajno niža zbog učinjene štete”, poručuju iz Sindikata.

“Bilo bi logično i pravedno da je u izračun AVM-a naknadno uključen i dodatak “100 kn +6%” koji bi povećao prvu vrijednost aktualne vrijednosti mirovine za 10,5 posto”, poručuje SUH.

Rezultat – katastrofalna razlika novih i starih mirovina

Osim što su s novim zakonom zaživjela i stroža pravila za umirovljenje (doživotna penalizacija, viša dobna granica za odlazak u mirovinu, drugačiji izračun mirovine gdje se ne gleda 10 najboljih godina staža…), Sindikat ostaje pri tvrdnji da je od svega toga najviše štete napravila pogrešno izračunata prva aktualna vrijednost mirovine. U međuvremenu se dug prema umirovljenicima popeo na 31,5 milijardi kuna.

Zašto umirovljenici traže 10 posto veće mirovine? "Glad, poniženje, bijeda, očaj"

“Krajem 2004. u statistici HZMO-a utvrđena je katastrofalna razlika u prosječnim mirovinama “starih” i “novih” umirovljenika. Mirovina starih iznosila je 1.919 kuna, a novih 1.488 kuna, što je bila razlika od čak 29 posto. I tu sada dolazi Zakon o dodatku od 4-27 posto na mirovine “novih” umirovljenika koji je ju primjeni od 1. studenog 2007. godine.

Osnovni cilj Zakona bio je da spriječi međusobne razlike u mirovinama “novih” umirovljenika. Dodatkom je , istina, spriječena diskriminacija i nejednakost u mirovinama novih umirovljenika međusobno, a posredno je smanjena i ogromna razlika između starih i novih umirovljenika s 29 posto iz 2014. na sadašnjih još uvijek velikih 17 posto”, nastavljaju iz Sindikata.

Pravedno bi bilo vratiti dug i zaostatke od usklađivanja

Glas umirovljenika piše da se na sjednicama Nacionalnog vijeća za umirovljenike i to iz usta ravnateljice Uprave za mirovinski sustav Melite Čičak moglo čuti da je konačna razlika “samo” 10,5 posto.

SUH se u zaključku nada da će novi ministar prepoznati razliku između riječi premijera Plenkovića koji je nedavno kazao kako umirovljenici objektivno teško žive i kako će gledati da im se izađe u susret na pristojan i moguć način.

Pravedno je i nužno ne samo povećati aktualnu vrijednost mirovine za 10,5 posto za 900 tisuća novih umirovljenika, nego i vratiti novac koji su zbog tog izračuna izgubili kroz usklađivanja, zaključuje Jasna Petrović u Glasu umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap