Sindikat umirovljenika podigao kaznenu prijavu protiv ravnatelja splitskog Doma

Josip Mihaljević
20. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske obavijestio nas je da su jučer podigli kaznenu prijavu protiv ravnatelja splitskog Doma za starije i nemoćne Ivana Škaričića.

ivan škaričić

Foto: Ivan Škaričić, ravnatelj splitskog Doma za starije i nemoćne | Youtube screenshot

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) prijavio je jučer Ivana Škaričića, ravnatelja Doma za starije i nemoćne “Split”, Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

“Točno je da ravnatelj nije kompetentan za svoj posao”

bedeković vesna
Inspekcija Ministarstva u splitskom Domu za starije: "Nisu napravljeni propusti"

Prijavitelj podnosi kaznenu prijavu zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi (čl. 180. i 192. Kaznenog zakona) iz sljedećih razloga:

“Proboj koronavirusa u Dom za starije i nemoćne “split”, Vukovarska 79, Split, koji vodi Ivan Škaričić, ravnatelj Doma, službeno je otkriven 7. travnja kada je objavljeno kako je zaraženo desetoro štićenika. Splitski dom u međuvremenu je postao jedno od najsmrtonosnijih žarišta zaraze koronavirusom u Hrvatskoj – do sada je registrirano 69 zaraženih, a umrlo osamnaest korisnika”, navode u prijavi.

Podsjećaju da je ravnatelj Škaričić javno priznao da su nekoliko dana prije primijetili povišenu temperaturu kod više štićenika, ali da to nisu prijavili epidemiološkoj službi jer nisu posumnjali na Covid-19. Tvrde da se Škaričić branio činjenicom da on nije liječnik i ne može odgovarati na stručna pitanja, iako je temeljem funkcije koju obnaša odgovoran za sve što se u Domu dogodi.

“Točno je, međutim, da nije kompetentan za svoj posao, jer je imenovan za ravnatelja bez natječaja i kvalifikacija jer je po struci “diplomirani arheolog i historičar””, tvrde iz Sindikata.

Mogli su spasiti dio korisnika od obolijevanja

dom za starije split
Uvredljivi grafit na splitskom Domu za starije: "HDZ-ov logor, Škaričić ubojica"

Inspekcija Ministarstva zdravstva vezano uz slučaj smrti štićenika nije utvrdila nikakve propuste te je ustvrdila da “onaj dio zdravstveno inspekcijskog nadzora koji se odnosi na funkcioniranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnice Doma zdravlja u Splitu je gotov i tijekom istog nisu nađeni elementi krivog postupanja. Sve je sa zdravstvenog aspekta rađeno u skladu s propisima”.

Sindikat podsjeća da niti inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u svom inspekcijskom nadzoru nije našla nikakve propuste i utvrdila je da “osobe koje su radile na ovom slučaju drže kako su u splitskom Domu poštovali sve upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje se tiču sprječavanja zaraze koronavirusom”.

“Dakle prema nalazima dviju inspekcija nisu nađeni nikakvi propusti, a zaključno s danom 18. svibnja 2020. godine u Domu je bilo 69 zaraženih, a preminulo 18 korisnika od koronavirusa, čime je potvrđeno da je navedeni Dom najveće žarište i “umiralište” od koronavirusa u Republici Hrvatskoj i apsolutno treba preispitati odgovornost ravnatelja navedenog Doma za ovu tragično nastalu situaciju, osobito stoga jer postoje indicije da se neslužbeno sumnjalo na postojanje virusa i desetak dana prije njegovog službenog otkrivanja u Domu. Tih desetak dana bi vjerojatno spasilo dio korisnika od obolijevanja i smanjilo broj ljudskih žrtava”, zaključuje Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap