Uvredljivi grafit na splitskom Domu za starije: “HDZ-ov logor, Škaričić ubojica”

Jasmina Grgurić Zanze
6. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Uvredljivi grafiti s teškim optužbama osvanuli su u noći s ponedjeljka na utorak na zidu splitskog Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici. U toj je ustanovi socijalne skrbi zabilježen najveći proboj virusa, a od posljedica zaraze preminulo je čak 18 osoba. Nepoznata osoba ostavila je na pročelju poruku ravnatelju Ivanu Škaričiću: “HDZ-ov logor, Škaričić ubojica”. Grafit je vrlo brzo uklonjen.

dom za starije split

Foto: Dom za starije i nemoćne Split, Vukovarska | dzsino-split.hr

Na pročelju zgrade splitskog Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u utorak ujutro osvanuli su grafiti uvredljivog sadržaja koji su ubrzo prekriveni bojom, izvijestila je splitska policija. Na pročelju je crnom bojom bilo ispisano “HDZ-ov logor“, a odmah ispod toga “Škaričić ubojica!“, piše Slobodna Dalmacija.

Inspekcije nisu pronašle propuste u postupanju

Policija je dojavu o grafitu zaprimila jučer ujutro, no kada je izašla na teren, grafiti su već bili obojani. Traži se njihov autor. Kako je od proboja koronavirusa u ovu županijsku ustanovu socijalne skrbi preminulo čak 18 korisnika, moguće je da je grafit napisao netko od njihovih potomka tko ravnatelja Ivana Škaričića smatra odgovornim. Moguće je i da je riječ o političkoj provokaciji uoči nadolazećih parlamentarnih izbora.

dom za starije split
Tresle inspekcije, rodilo se niš': Nitko nije kriv za širenje zaraze u splitskom Domu za starije?

Podsjetimo, inspekcijski nalazi Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pokazali su kako nije bilo propusta u postupanju ni kod djelatnika, ni kod liječnice obiteljske medicine ni od strane tamošnje epidemiološke službe. Također, prema inspekcijskom nalazu ravnatelj doma Ivan Škaričić je u svom radu postupao sukladno uputama nadležnih tijela.

Međutim, inspekcija na teren ne bi ni izlazila da se zaraza po čitavom odjelu nije nekontrolirano širila deset dana otkako se kod štićenika na odjelu za teško pokretne osobe deset dana prije postupanja nije pojavila temperatura, koja je zbog koronavirusa trebala biti znak za uzbunu.

O njegovoj sudbini ipak ne mogu direktno odlučiti ministarstva, nego Splitsko-dalmatinska županija koja ga je na to mjesto postavila.

A tko je zapravo Ivan Škaričić?

Ivan Škaričić na mjesto ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu postavljen je 2013. godine nakon što je kao dugogodišnji HDZ-ov gradonačelnik Omiša izgubio izbore. Po struci je diplomirani arheolog i profesor povijesti te nije imao prijašnjeg radnog iskustva u sustavu socijalne skrbi. Također, od 2009. do 2011. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru.

Nepravomoćno je osuđen 2018. na splitskom Županijskom sudu gdje je proglašen krivim i osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Naime, Škaričić je, dok je još bio gradonačelnik, naručio istraživanje javnog mnijenja koje nije bilo potrebno, a plaćeno iz gradskog proračuna. Određeno mu je da gradu Omišu mora vratiti oko 80 tisuća kuna štete.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap