Sindikat umirovljenika: Ogorčenje je preveliko, umirovljenici – hoćemo li na ulice?

Josip Mihaljević
13. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske prije nekoliko mjeseci izašao je s idejom umirovljeničkog prosvjeda. Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović nam je tada rekla kako bi bili voljni organizirati umirovljenički prosvjed ako bi se stvorila kritična masa zainteresiranih. U najnovijem broju ‘Glasa umirovljenika’ već na prvoj stranici Petrović pita umirovljenike jesu li spremni na tako nešto.

Doživi mirovinu! I tebe se tiče!
foto: Tea Ovničević|mirovina.hr

“Umirovljenici, hoćemo li na ulice?”, pita predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović u jubilarnom 300. broju Glasa umirovljenika, mjesečniku za umirovljenike koji izdaje SUH.

Priča o mogućem umirovljeničkom prosvjedu aktualizirala se u listopadu ove godine kada su iz Sindikata umirovljenika podsjetili na umirovljenički prosvjed protiv siromaštva i poniženja u starosti na kojem se u nekoliko hrvatskih gradova okupilo oko 7.000 prosvjednika. Tada smo Petrović pitali je li se to možda radi na umirovljeničkom prosvjedu, ali dobili smo odgovor da prema njihovim informacijama s terena nema dovoljno zainteresiranih umirovljenika. Međutim, Petrović je kazala kako je SUH svakako voljan organizirati prosvjed ako se stvori kritična masa nezadovoljnika. Kao termin se spominjalo proljeće 2022. godine, jer je nažalost na prosvjedu 2017. godine u listopadu padala kiša što je obeshrabrilo dio potencijalnih prosvjednika.

U nastavku prenosimo komentar Jasne Petrović.

“Umirovljenici nas pitaju kada ćemo ih povesti na ulicu”

ministar josip aladrović
Sindikat umirovljenika oštro opleo po ministru: "Jeste li i dalje sretni u fenomenalnoj državi?"

“Odnos prema umirovljenicima nije samo pitanje novca i malih mirovina. To je i pitanje vrijednosnog sustava. Nažalost, kao društvo vrlo brzo zaboravljamo zasluge, a zahvalnost i poštovanje su nam u debeloj inflaciji. To je nedavno rekao popularni domaći psiholog. Točno, temelj vrijednosti društva oslikava se baš u odnosu prema najslabijima i najnemoćnijima, a to su svakako stari kojih je u Hrvatskoj čak 33,8 posto u zoni rizika od siromaštva i socijalne isključenosti. Da, svaki treći dodiruje dno bijede i poniženja, a njihov je život sveden na borbu za preživljavanje, očaj i nemjerljive količine gorčine”, započinje Petrović.

Na sve to treba uračunati i rastuću inflaciju koja najviše pogađa siromašne pa Petrović primjećuje kako su umirovljenici na društvenim mrežama sve otvoreniji prema pobuni.

“Nerijetko javno pitaju čelnike umirovljeničkih udruga kada će ih povesti na ulicu. Pa, podsjetimo se kako su 10. listopada 2017. u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske u Zagrebu i još četiri grada održani prosvjedi pod sloganom ‘Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti’. Tada je 50% svih mirovina bilo niže od hrvatske linije siromaštva za samca koja je iznosila 2.085 kuna. Danas je 65% mirovina ispod 2.927 kuna koliko u 2021. godini iznosi službena linija siromaštva. Tada se na prosvjedima okupilo oko 7.000 osoba, u Zagrebu njih oko 3.000 pod kišobranima. Malo ili puno? U svakom slučaju – nedovoljno, iako dovoljno da bi se podiglo temperaturu u Banskim dvorima iz kojih su zaduženi odmah pronašli telefonske brojeve rukovodstva i preuzeli listu zahtjeva”, nastavlja Petrović.

Većina umirovljenika je za prosvjed

“Zašto na prosvjedima nije bilo više umirovljenika, osobito zašto u Zagrebu nisu došli svi nezadovoljni stariji građani, svi oni koji skupljaju plastične

prosvjed SUH 2017
Umirovljenici zveckaju prosvjedom: "Tada nas je bilo 7.000, jesmo li spremni za barem 70.000?"

boce i kopaju po kontejnerima, svi kojima je život postao patnja? Zato jer je padala kiša, dok je u sunčanima Puli i Splitu okupljeno ipak po tisuću umirovljenika s transparentima i megafonima?

U suradnji s portalom mirovina.hr SUH je dobio ove jeseni rezultate ankete o tome da li bi se umirovljenici odazvali na prosvjed s ciljem povećanja mirovina i promjene modela usklađivanja. Od 1.735 pratitelja tog čitanog portala koji su odgovorili u anketi, čak 1.469 (84,82 posto) je ocijenilo kako je upravo prosvjed jedina opcija. Dodatnih 10 posto čitatelja je kazalo kako bi umirovljenički prosvjed podržali, ali ne bi osobno sudjelovali, a samo 5,37 posto niti podržava niti bi sudjelovalo na prosvjedu te smatraju da prosvjedi neće ništa promijeniti”, piše Petrović.

“Hoćemo li, onda, na ulice?”

“Hoćemo li, onda, na ulice? Vrlo je lako preko interneta i društvenih mrežam obvezati se na prosvjed, a daleko teže realizirati veći prosvjed koji bi urodio plodom. I dok druge branše (školstvo, zdravstvo…) uz prosvjede mogu štrajkati i obustaviti dio svojih usluga, umirovljenici nemaju takvih opcija. Mogu odbiti primiti sramotan iznos od usklađivanja mirovina? Teško, jer i to je kilogram kruha, litra mlijeka.

prosvjed SUH 2017
Pitali smo umirovljenike: Gotovo 85 posto ih smatra da je prosvjed jedina opcija

Ipak, desetine tisuća siromašnih na glavnim trgovima Hrvatske zasigurno ne bi bilo ono što vladajući žele kao javnu sliku Lijepe Naše. Jesmo li spremni da nas se okupi barem 70.000?

I dok društvo šalje poruku starima kako su preskupi i teret su na grbači mladih; dok ih ignorira njihov resorni ministar, a mlađahni ministar financija plače nad previsokih 2,46 posto posljednjeg usklađivanja, činjenica je da im moramo priznati da, kad su mladi, nemaju iskustva, ali mi, kad smo stari, nemamo snage. I upravo na to računa naša Vlada. Da ćemo odšutjeti svoje poniženje i siromaštvo. Da će nas “okupirati” i desetkovati korona. A mi im poručujemo da je ogorčenje preveliko, preraslo je strah. I da pas koji laje i grize. Pa, onda, umirovljenici, hoćemo li na ulice”, pita u zaključku predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap