Pitali smo umirovljenike: Gotovo 85 posto ih smatra da je prosvjed jedina opcija

Josip Mihaljević
18. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska nije imala veći umirovljenički prosvjed još od 2017. godine. No, čak i tada okupio se relativno malen broj prosvjednika, svega sedam tisuća i to u pet većih hrvatskih gradova. Ako uzmemo u obzir da je umirovljenička situacija danas još gora nego 2017. godine, pitali smo umirovljenike bi li došli na prosvjed ako do njega dođe.

prosvjed SUH 2017

Foto: Transparenti na umirovljeničkom prosvjedu, listopad 2017. | Mirovina.hr

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) organizirao je u listopadu 2017. godine umirovljenički prosvjed na kojem se u pet hrvatskih gradova okupilo oko 7.000 umirovljenika. Tada se zahtijevalo zaustavljanje siromaštva i poniženja u starosti, a današnje brojke pokazuju da je umirovljenicima u društvu još gore nego 2017. godine.

Stoga je Sindikat umirovljenika na četverogodišnju obljetnicu zadnjeg prosvjeda svoje pratitelje na društvenim mrežama pitao može li ih na sljedećem prosvjedu umjesto sedam tisuća doći deset puta više pa smo ih pitali planiraju li u narednom periodu možda organizirati prosvjed:

prosvjed SUH 2017
Umirovljenici zveckaju prosvjedom: "Tada nas je bilo 7.000, jesmo li spremni za barem 70.000?"

“Razloga za prosvjedom itekako ima. Ipak, informacije s terena kažu kako ne bi bilo previše zainteresiranih osoba. Tek kada bi se stvorila kritična masa nezadovoljnih umirovljenika, Sindikat bi bio voljan organizirati novi prosvjed. Ako bude potrebe, proljeće izgleda kao izgledna opcija”, kazala nam je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Preko 80 posto naših čitatelja smatra da je prosvjed jedino rješenje

Čitatelje smo putem ankete pitali bi li bili spremni sudjelovati na umirovljeničkom prosvjedu ako do njega dođe. Od 1.735 naših čitatelja čak 1.469 (84,82 posto) smatra da je upravo prosvjed jedina opcija. Dodatnih 10 posto čitatelja je kazalo kako bi umirovljenički prosvjed podržalo ali ne bi osobno sudjelovali, a samo 5.37 posto niti podržava niti bi sudjelovalo na prosvjedu te smatraju da prosvjedi ništa neće promijeniti.

Ipak, ove brojke treba uzeti sa solidnom dozom soli – vrlo je lako preko interneta i društvenih mreža obvezati se na prosvjed, a nešto teže realizirati veći prosvjed koji će još uroditi plodom. I dok druge branše (školstvo, zdravstvo…) uz prosvjede mogu štrajkati i obustaviti dobar dio svojih usluga, umirovljenici nemaju takvih opcija. Ipak, desetine tisuće siromašnih na glavnim trgovima Hrvatske zasigurno ne bi bilo ono što vladajući žele vidjeti pa bi neke ciljeve vrlo vjerojatno uspjeli ostvariti.

Ostaje nam vidjeti što će se sve dogoditi do proljeća – ako stopa usklađivanja u ožujku bude bila niska, možda bi baš takav događaj  umirovljenike mogao galvanizirati da stvari uzmu u svoje ruke.

anketa prosvjed

Pitali smo umirovljenike: Gotovo 85 posto ih smatra da je prosvjed jedina opcija
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap