Sezonsko voće i povrće umjesto umirovljenika i studenata brat će – roboti?

Jasmina Grgurić Zanze
10. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Za tri do četiri godine, umirovljenike, studente te ostale berače sezonskog voća i povrća na poljima će zamijeniti roboti. Krivac je sve veći nedostatak radne snage, zbog čega je potrebna pojačana automatizacija procesa. No, strojevi će zapravo biti korisna nadopuna koja će služiti postojećem radnicima.

Robot bere kivi (Snimak zaslona/Robotic plus)

Za poslove berbe sezonskog voća i povrća ne tako davno vladao je ogroman interes. Na rad za dnevnicu najviše su se uvijek odlučivali studenti i umirovljenici kako bi zaradi uz skromne džeparce i mirovine. Mandarine, jabuke, jagode, grah… Posao je težak, kreće se rano u zoru i radi do mraka, ali zarada je više nego dobra. Ipak, polja i voćnjaci suočavaju se sa sve većim manjkom što stalnih, a što povremenih poljoprivrednih radnika.

Automatizacija kao dodatak radnoj snazi

Umirovljenik na polju u samo tjedan dana može zaraditi još jednu cijelu mirovinu, ali mora biti u zavidnoj fizičkoj spremi. No, oni koji to jesu, sreću su već potražili preko granice na ipak bolje plaćenim i fizički lakšim poslovima, poput brige o starcima.

vocnjak
Besplatno voće: Varaždin po uzoru na Kopenhagen sadi javni voćnjak

Nedostatak radne snage ne pogađa samo druge europske zemlje, nego i Hrvatsku. Upravo zato dnevnice se penju i do 400 kuna, a procjenjuje sa da na godišnjoj razini nedostaje i od 10.000 berača, piše Poslovni.hr. Sve se to može loše odraziti na ukupnu ponudu domaće hrane na štandovima i u trgovinama, što bi uvelike pogodilo i gastronomsku te turističku ponudu.

Probleme je dodatno stvorio koronavirus. Tako je Princ od Walesa u Velikoj Britaniji apelirao na “vojsku” ljudi da pomognu u žetvi voća i povrća na poljima, dok je njegova vlada pokrenula kampanju “Beri za Britaniju”.

Alternativno rješenje nudi i tehnologija.

”Tijekom proteklog desetljeća razvijali smo pametne robote sposobne za kretanje po voćnjacima, prepoznavanje plodova i njihovo branje. Upravo ova vrsta automatizacije mogla bi ublažiti nestašicu radne snage i omogućiti proizvodnji da nastavi” – rekao je za BBC suosnivač tvrtke Robotic Plus, Steve Saunders.

Robot koji bere kivi već radi na veliko

Tvrtka već ima jednog robota koji se  koristi u SAD-u, na Novom Zelandu i u Europi. Također, njihov automatizirani uređaj za pakiranje jabuka koristi usisavanje kojim kupi jabuke s transportera, stavi ih u pladanj za prikaz i usmjeri ih tako da strana s najboljom bojom bude okrenuta prema gore. Može pakirati oko 120 jabuka u minuti, brže nego čovjek, dok voće izgleda bolje. Rade i na razvoju bespilotnih zemljanih vozila koja se kreću kroz polja i voćnjake, a da ih ne oštećuju.

“Jedno od takvih je naš kombajn za kivi voće. Dokazali smo da je moguće upotrijebiti robota za prepoznavanje voća, pružanje ruku, povlačenje i skupljanje u spremnik. Kivi-plodovi relativno su jednostavni kada vise s nadzemne nadstrešnice, ali nadamo se da ćemo ovaj dokaz koncepta upotrijebiti za prijelaz na drugo voće” – dodao je za BBC Saunders.

Roboti ne mogu zamijeniti čovjekov rad u potpunosti, no to ni nije svrha. Za dohvaćanje skrivenih plodova, ipak je potrebna ljudska ruka, dok sitnije voće traži finiju motoriku svojstvenu čovjeku. No, robotizacija će nadomjestiti radnike koji nedostaju te im pomoći u održavanju sigurne socijalne udaljenosti.

“Za tri do četiri godine od sada možemo očekivati ​​da ćemo na poljima vidjeti više ove tehnologije nego što bismo inače”, zaključio je za BBC Saunders.

Kako izgleda robotska berba kivija, pogledajte u videu.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap