Njemačka u problemu: Poslodavci se masovno žale na nedostatak radnika

Matej Markovinović
28. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Manjak radna snage u Njemačkoj sve je vidljiviji i predstavlja ozbiljan problem za tamošnje poslodavce. Dolazak radnika iz inozemstva više ne funkcionira kako se prvobitno zamišljalo, pa tako nedostaje kuhara, konobara, mašinovođa, ali i odgojiteljica.

Foto: Unsplash

U Njemačkoj je manjak radne sve veći problem i zabrinjava brojne poslodavce koji se masovno žale. Dolazak radnika iz inozemstva ne daje rezultate kakvi su se očekivali, a sada se govori i o reformiranju Zakona o imigraciji.

Nedostatak radne snage u 148 zanimanja

Naime, kako prenosi Deutsche Welle, u čitavoj Njemačkoj nema dovoljno kuhara, kuharskih pomoćnika i konobara. No, nedostatak radne snage nije problem samo u ugostiteljstvu, pa se tako vlakovi ukidaju jer nema dovoljno mašinovođa, na aerodromima nema nitko pretovarivati kofere, a vrtićima nedostaju odgojiteljice.

Da je situacija i više nego ozbiljna pokazuju rezultati ankete njemačke industrijske i trgovinske komore koja zastupa interese više milijuna poduzeća iz industrije, trgovine i uslužnih djelatnosti, navodeći da se čak 56 posto tvrtki žali na nedostatak radnika te smatra da je to jedna od najvećih opasnosti za njihovo poslovanje.

Štoviše, njemačka agencija za rad bilježi nedostatak radne snage u 148 zanimanja, a još 122 zanimanja su ugrožena. Na primjer, starački domovi u prosjeku osam mjeseci traže njegovatelja, dok građevinske firme čekaju radnike i po pola godine. Diljem Njemačke slobodno je čak 1,7 milijuna radnih mjesta.

Njemačka gubi 350.000 radnika godišnje

Zabrinjavajući podaci: Njemačka postaje sve starija zemlja, broj mladih rekordno nizak

Profesor na Institutu za tržište rada i istraživanje zanimanja u Nürnbergu, Herbert Brücker, kaže da se manjak radne snage nije pojavio iznenada i da se ovakva drastična situacija već predvidjela. Njemačka godišnje gubi oko 350.000 pripadnika radno sposobne generacije, pa Brücker računa da će do 2035. godine na tamošnjem tržištu vladati manjak od sedam milijuna radnika.

Da bi se ta ogromna rupa popunila, potrebno je da u Njemačku dođe i ostane oko 400.000 doseljenika godišnje, pritom misleći na one iz zemalja izvan Europske unije. Brücker kaže da je 2020. godine u Njemačku došlo 30.000 radnika iz inozemstva, ali da je tada zemlju napustilo njih 20.000.

Kako bi se ova situacija riješila, tamošnja Vlada planira reformu zakona tako da se tržište rada otvori i za radnike koji nemaju potrebnu diplomu ili svjedodžbu. To će im, kako tvrde, pružiti mogućnost da dobiju posao u tvrtkama koje ih prihvate.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap