Sever: “Treba nam rast plaća, mirovina, zamrzavanje cijena, spuštanje PDV-a, vaučeri…”

Jasmina Grgurić Zanze
8. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Vlada priprema paket mjera kojima bi trebala zaštititi građane od sve većih poskupljenja. No, zasad nema konkretnih informacija. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever komentirao je u kojem smjeru sveobuhvatna pomoć treba ići te što će sve predložiti u pregovorima s premijerom.

Krešimir Sever (Snimak zaslona/RTL Danas)

Vaučere od 200 kuna za struju dobiva tek manji dio socijalno ugroženih građana. Premijer je ranije najavio da će se oni dijeliti većem krugu korisnika u većem iznosu, ali konkretnih brojki nema.  Jednu od nužnih mjera pomoći u kontekstu sve većih poskupljenja komentirao je i predsjednik Nezavisnih hrvatskih Sindikata, Krešimir Sever koji u pregovorima zagovara čitav niz nužnih pomoći za siromašne, radnike, umirovljenike…

Nužno zamrznuti cijene osnovnih namirnica

“Treba ne samo vaučerima nastaviti dalje, nego i proširiti obuhvat na što širi krug građana. Sadašnji vaučeri vrijede do 200 kuna i to samo za energetske siromašne na području električne energije. To nije dovoljno, vaučere treba širiti na plin, ali ih i udvostručiti da mogu odgovoriti izazovima. To svakako nije dovoljno jer vaučeri obuhvaćaju najsiromašniji krug građana, govorimo o udaru koji će biti širok”, kazao je za RTL Danas Sever.

No, vaučeri su tek jedna od nekoliko potrebnih sveobuhvatnih mjera, među kojima je nužno i zamrzavanje cijena osnovnih namirnica.

Katarina Peović: Vaučeri za energente moraju se proširiti na umirovljenike

“S druge strane to je pitanje i cijene strateških namirnica koje su one koje pretežito koriste građani, a obzirom na visok udio troška hrane u mjesečnoj potrošnji i tu treba nešto napraviti. Razgovarali smo o mogućem spuštanju PDV-a na hranu, ali to je problematična kategorija. Kad god spuštamo PDV u konačnici se rijetko dogodi da netko spusti cijene”…

Ugrožena polovina radnika i umirovljenici

Tu je pitanje i zamrzavanja drugih cijena, kod energenata. Otvarali smo područje PDV-a na plin i struju, mogućnosti da vidimo može li se ne što napraviti na području trošarina i to još vrlo malo jer EU ima pravila koliko trošarine najniže mogu ići. Nužan je rast plaća, svih, od minimalne do druge, da povuku za sebe i minimalnu, pa i tu priču o minimalnoj možda treba opet otvoriti”, kazao je Sever.

Nova medijalna mirovina: Pola umirovljenika prima manje, a pola više od ovog iznosa

Sever upozorava da su ugroženi umirovljenici, ali i radnici jer je medijalna plaća u studenom iznosila 6.149 kuna neto, što znači da polovina svih zaposlenih, oko 780 tisuća, prima manje od toga iznosa.

“Treba cjeloviti paket koji će uključivati rast plaća na jednoj strani, mirovina, zamrzavanje dijela cijena, spuštanje PDV-a, vaučer i sve drugo” – zaključio je za RTL Danas Sever.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap