Nova medijalna mirovina: Pola umirovljenika prima manje, a pola više od ovog iznosa

Josip Mihaljević
3. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku objavio je prije desetak dana kako prosječna plaća u studenom iznosi 7.333 kune. Međutim, medijalna plaća, ona koja označava da pola radnika prima više, a pola manje – niža je za 1.184 kune. I dok DZS objavljuje i prosjek i medijan, kod mirovina se objavljuje samo prosjek. Ipak, doznali smo koliko iznosi medijalna mirovina koja je isplaćena u siječnju 2022. godine.

Ilustracija: Pixabay

Od 1,13 milijuna umirovljenika koji su mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, polovica ih je dobila više, a polovica manje od 2.441 kunu mirovine u siječnju. To nam otkriva podatak o medijalnoj mirovini, koji inače nije dio službene mirovinske statistike, što ne znači da je barem jednako važan pokazatelj kao i prosječna mirovina.

Inače, prosječna mirovina za tih istih 1,13 milijuna korisnika mirovine iznosi 2.647 kuna, što nam govori da je prosjek od medijana veći za nešto više od 200 kuna. 

Što se tiče korisnika mirovina koji su pravo na mirovinu ostvarili prema Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, kojih je u mirovini gotovo 16 tisuća, njihova medijalna mirovina iznosi 3.913, a prosječna 4.086 kuna.

Slično je i kod korisnika mirovina prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji – medijalna mirovina iznosi 5.809 kuna, a prosječna 6.157 kuna. Takve mirovine koristi preko 70 tisuća građana.

Kada zbrojimo sve skupine i analiziramo mirovine za ukupnih 1,23 milijuna ljudi koliko je službeno u mirovini u Hrvatskoj – prosječna iznosi 2.872, a medijalna 2.569 kuna. 

Copy link
Powered by Social Snap