Sever: “Poslodavcima ne odgovara da radnici odlučuju hoće li raditi nakon 65”

Jasmina Grgurić
23. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović sastao se danas sa sindikatima zbog izmjena šest zakona, a kojima se radnicima želi omogućiti dulji ostanak u svijetu rada nakon 65. godine. Prijedlozi zakona danas će se naći u javnoj raspravi preko e-savjetovanja s građanima.

Krešimir Sever (Snimak zaslona/N1)

Nakon što je Vlada pristala na sindikalne zahtjeve iz referendumske inicijative “67 je previše” kojom se traže izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, prije svega odlazak u mirovinu sa 65, a ne 67 godina, predložene su izmjene i posredno vezanih Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Njima će se rad nakon 65. godine ponuditi kao mogućnost onima koji to žele.

I mirovinski i radni zakoni idu u hitnu proceduru

“Smatramo da smo postigli kvalitetne promjene zakona. Usuglasili smo se da se vidimo sljedećih dana na bilateralnim sastancima kako bismo prodiskutirali o predloženim prijedlozima” – rekao je nakon danas održanog sastanka sa sindikatima ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović za N1.

Dodao je da se i dalje zalažu za dulji ostanak u svijetu rada. Poslodavci i sindikati davat će svoje prijedloge na predložene zakonske izmjene.

plenković

U mirovinu sa 65, ali moći ćemo raditi do 68

S obzirom da su izmjene koje se traže u Zakonu o mirovinskom osiguranju povezane s izmjenama navedenih radnih zakona, svi će se oni naći u hitnoj saborskoj proceduri, kako bi se zapravo istovremeno zakonska dobna granica za odlazak u mirovinu vratila na 65 godina, te rad nakon te dobi ponudio radnicima kroz radni odnos kao mogućnost uz stimulaciju. Cilj je što veći broj građana i nakon te dobi i dalje zadržati u svijetu rada, ali ne više kao obavezu.

Zakoni bi se trebali naći u proceduri sredinom  listopada, a stupili bi na snagu s početkom iduće godine. Danas se pak o mirovinskoj reformi nije razgovaralo, već samo uz nju zbog dobi vezanim zakonima o radu.

Poslodavci se žele riješiti radnika

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, nakon sastanka je izjavio da se poslodavci protive ovakvim zakonskim prijedlozima. Naime, došlo je do mimoilaženja u promišljanju između sindikalne i Vladine strane na jednoj strani i poslodavaca s druge strane. Poslodavci bi da ta dob i dalje u zakonima ostane na 65 godina, pa da se oni mogu dogovarati s radnicima koji žele ostati dulje raditi.

“Poslodavci žele prostor da se rješavaju radnika kako žele, a onda ih, uz mirovinu, privlače da još jedan dio novca dodatno zarade. Trenutno na taj način radi više od 14.000 umirovljenika. Sada kada bi se ta dob digla tako da radnik može odlučivati – hoće li ostati raditi dulje uz punu plaću i sva ostala prava iz radnog odnosa, to sad poslodavcima ne odgovara” – upozorio je Sever.