Šemper: Doživotna penalizacija mirovine nema smisla, to se treba ukinuti sa 70 godina života!

Josip Mihaljević
22. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Penalizacija je u našem mirovinskom sustavu doživotna. Jednom kada ranije odete u mirovinu, praktički je se ne možete riješiti. Argument je poprilično jednostavan – raniji odlazak u mirovinu znači i dulje primanje mirovine pa je najbolje u startu zakinuti. Je li to baš točno odgovara HSU-ov Željko Šemper.

semper

Foto: Željko Šemper | hsu.hr

Član Predsjedništva HSU-a Željko Šemper u posljednjem nastavku ‘aktualne problematike mirovinskog sustava hrvatske’ dotaknuo se mnogima bolne teme – penalizacije mirovine. U Hrvatskoj je moguće pet godina ranije otići u mirovinu od uvjeta za starosnu mirovinu (65 godina). No, za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu država će vam trajno oduzeti 0,2 posto vaše mirovine. Argument je jednostavan – ranije odlazite u mirovinu pa država računa da ćete ju i dulje primati pa vam u startu oduzimaju dio kolača.

Ta ista penalizacija je, ovisno o verziji zakona, imala drugačije iznose. Šemper piše kako je do 1998. godine maksimalna penalizacija za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu iznosila 6,65 posto. Danas iznosi 12 posto, a kratko vrijeme je iznosila i 20,4 posto.

Doživotna kazna za umirovljenike

Međutim, u ranijoj inačici zakona penalizacija se ukidala nakon navršenja godina života kao uvjeta za starosnu mirovinu. Danas to nemamo i ona ostaje trajno.

HSU: Mirovinski dodatak za majke ne iznosi 2 posto po djetetu i diskriminatoran je!

“OD 1. siječnja 1999. prema novom Zakonu penalizacija je trostruko veća, u početku 18%, od 2001 .čak 20,4%, borbom HSU-a je 2007. pala na maksimalnih 9%, da bi u krizi 2009. premijerka Kosor vratila na 20,4%, a danas nakon referenduma “67 je previše” iznosi 12%”, dokumentira Šemper.

Šemper dodaje kako se u prijevremenu mirovinu u Hrvatskoj najčešće nije išlo dobrovoljno nego zbog stečajeva, propasti poduzeća i zbog katastrofalne privatizacije.

“Od početka hrvatske države u razdoblju od 1990.-1998. nestalo je 500.000 radnih mjesta, od čega je u prijevremenu ili invalidsku mirovinu otišlo 300.000, a ostatak je završio na burzi bez potrebnih uvjeta za mirovinu. To je višestruka kazna: gubitak radnog mjesta, odlazak u prijevremenu mirovinu i penalizacija kao DOŽIVOTNA kazna!”, upozorava Šemper.

Šemper: Prijevremeni umirovljenici imaju više radnog staža od starosnih

Šemper u svom tekstu “proziva” i Danijela Nestića s Ekonomskog instituta u Zagrebu, koji inače proučava mirovinske sustave. Šemper kaže da je Nestić “zaplakao” nakon referenduma “67 je previše”, kada je penalizacija smanjena na današnje razine s tezom “ako se netko umirovi ranije, onda će on manje uplaćivati, a duže primati mirovinu.”

semper
HSU o usklađivanju: Ovo smo još 2003. dogovorili sa Sanaderom, nije se nikad realiziralo

“Poštovani kolega nije uzeo u obzir dužinu mirovinskog staža, a demantira ga statistika HZMO-a iz kolovoza 2021. Ako je netko umirovljen ranije, ne znači da je ostvari manji mirovinski staž, ni manje uplate doprinosa, što se vidi iz tablice. Korisnici prijevremene mirovine imaju duži miorvinski staž za četiri godine i četiri mjeseca od korisnika starosne mirovine, a njihova prosječna mirovina manja je za stotinjak kuna. Podaci o stažu umirovljenih u 2021. su još drastičniji. Kako negativno penalizacija utječe na prijevremenu mirovin,u vidi se iz podatka „mirovina po godini staža“: za duži staž  njihova mirovina po godini staža iznosi 76 kuna, a starosna za manji staž iznosi 90 kuna! Uplaćeni doprinosi ovise o visini plaće i dužini mirovinskog staža. A tko će duže primati mirovinu, to je individualno, zapisano negdje gore u „zvijezdama“”, navodi Šemper.

Svi ovi podaci i argumentacija dovoljna je, smatra Šemper, za njihov prijedlog o ukidanju doživotne penalizacije mirovine, pa makar i u 70. godini života. 

Šemperova ‘Aktualna problematika mirovinskog sustava’:

Copy link
Powered by Social Snap