HSU: Mirovinski dodatak za majke ne iznosi 2 posto po djetetu i diskriminatoran je!

Josip Mihaljević
11. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Član Predsjedništva HSU-a Željko Šemper u šestom nastavku “Aktualne problematike mirovinskog sustava hrvatske” problematiziran diskriminatoran dodatak na mirovinu na temelju rođenog ili posvojenog djeteta.

 Foto: Pixabay

HSU-ov Željko Šemper u sada već šestom nastavku “Aktualne problematike mirovinskog sustava Hrvatske” argumentira diskriminaciju koja je nastala pri uvođenju mirovinske reforme, odnosno diskriminaciju svih (većinom) umirovljenica koje su u mirovinu otišle prije 1. siječnja 2019. godine. One nemaju pravo na šest dodatnih mjeseci staža za svako rođeno ili posvojeno dijete, dok sve umirovljenice koje su nakon tog datuma otišle u mirovinu imaju.

“Mirovine žena su u odnosu na muškarce u prosjeku manje za 24% zbog manje godina mirovinskog staža, ali i zbog manjih plaća u vrijeme porodiljnog dopusta.

Ova dobra demografska mjera u javnosti je dobro primljena, posebno među majkama, ali je izazvala i negativne reakcije velikog broja majki jer se NE odnosi na SVE majke, nego samo one koje su umirovljene nakon 1. siječnja 2019. godine. Ovakvom odredbom zakona opet se događa jedan vid diskriminacije zbog određenog datuma od kojeg važi takva izmjena zakona. Na sve proteste u takvim slučajevima izgovor zakonodavca je “da se zakon ne može primijeniti retroaktivno”.”, argumentira Šemper.

HSU i Šemper se zalažu za to da majčinski dodatak dobiju sve majke umirovljenice, neovisno o datumu umirovljenja. Šemper dodaje i članak 90. Ustava RH koji kaže da se “iz posebno opravdanih razloga samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno djelovanje”.

Također, dodatak je javnosti prezentiran kao da će za svako rođeno ili posvojeno dijete mirovina biti dva posto veća. Međutim, dodaje se samo šest mjeseci staža tako da sve ovisi o originalnoj mirovini, a Šemper izlazi s izračunom da dodatak po djetetu iznosi manje od 2 posto.

Foto: hsu.hr

Prema njegovom izračunu, jedno dijete mirovinu može povećati za 1,24 posto. Tek s dva djeteta prelazimo “obećanih” 2 posto, a s tri djeteta prosječno uvećanje mirovine iznosi 3,74 posto!

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap