SDP vodi u anketama, analizirali smo što planiraju napraviti s malim mirovinama

Josip Mihaljević
10. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Dolazak Zorana Milanovića na Pantovčak malo po malo je pogurao SDP na prvo mjesto u anketama javnog mnijenja. Ako se vodstvo održi sve do parlamentarnih izbora koji će se održati u ove jeseni, bili bi favoriti za sastavljanje Vlade. Šef SDP-a trenutačno je na turneji po Hrvatskoj u kojem neizostavno obećava povećati mirovine, a mi smo im zavirili u program i analizirali kako to planiraju napraviti.

Davor Bernardić u Nedjeljom u dva Snimak zaslona: Youtube/HRT

SDP je izbio na vodeće mjesto u anketama stranačkih preferencija građana, a ove jeseni će se održati redoviti parlamentarni izbori. Velik dio njihovog programa “Ispiši budućnost” orijentiran je na mirovinski sustav, umirovljenike i njihove male mirovine, a mi smo analizirali što žele napraviti.

Jedna od glavnih stvari koju bi napravili je jednostavno povećali mirovinski fond tj. mirovinske izdatke i to za 1% od sadašnjeg udjela mirovina u BDP-u. Time bi se omogućio rast prosječnih mirovina odmah za 300 kuna, a i Hrvatska bi tada na mirovine u odnosu na BDP trošila kao i prosječna EU zemlja. Mali problem – u programu ne pišu na koji način bi našli sredstva za povećanje mirovinskih izdataka.

Međutim, zanimljivo je i sedam dodatnih mjera koje se nalaze u njihovom planu.

1. Formula usklađivanja

Umirovljenice o usklađivanju: Na mirovine plaćamo porez, a za obiteljske su nas zakinuli

Trenutačno se mirovine u Hrvatskoj usklađuju prema dva parametra, rastu prosječne plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj i stopi promjene indeksa potrošačkih cijena. Švicarska formula znači da se za usklađivanje uvijek uzima onaj “veći” parametar, a mirovine rastu 70 posto prema većem parametru i 30 posto prema manjem.

SDP predlaže da se formula iz 70:30 promijeni u 80:20. Budući da u Hrvatskoj nemamo ni nagli rast plaća, niti nagli rast potrošačkih cijena, utjecaj na usklađivanje bi bio marginalan. S druge strane, kod usklađivanja se uvijek radi o jako malim postotcima (najnovije usklađivanje iznosi tek 0,7 posto!), tako da bi ipak došlo do nekog rasta.

2. Treće usklađivanje mirovina

Sindikat umirovljenika ima novi cilj: Uz dva postojeća, žele i treće usklađivanje mirovina!

Nedavno je Sindikat umirovljenika Hrvatske u svoje programske ciljeve uvrstio i plan za trećim usklađivanjem mirovina prema stopi rasta BDP-a.

SDP ima sličnu ideju, mirovine bi umjesto dosadašnja dva puta, u jednoj godini rasle tri puta – a treće usklađivanje iznosilo bi polovice stope rasta BDP-a.

“Kako bi mirovine dodatno rasle, želimo uvesti dodatno, treće usklađivanje u jednoj godini i to s polovicom stope rasta BDP-a. U slučaju negativnog rasta, mirovine se ne bi smanjivale”, stoji u planu za povećanje mirovina.

3. Deset posto veće mirovine za one s 41 godinom staža

Iz SDP-a otkrivaju koje će mirovine povećati, a kao koalicijske partnere vide dvije umirovljeničke stranke

SDP planira i 10 posto dodatka za sve umirovljenike koji su tijekom radnog vijeka skupili 41 godinu staža. Isto tako, čini se da se protive penalizaciji prijevremene mirovine.

“Prosječan hrvatski radnik u trenutku umirovljenja ima 30 godina radnog staža, dok je u nekim europskim zemljama taj staž iznad 37 godina. Zalažemo se za, umjesto oduzimanja petine mirovine onima koji se ranije umirovljuju, stimuliranje na duži rad uvođenje 10% dodatka na njihovu općim propisom utvrđenu mirovinu”, stoji u SDP-ovom planu za povećanje mirovina.

Kada bi ukinuli penalizaciju i omogućili dodatak za dugi staž to ne bi bilo jeftino – opet se postavlja pitanje od kuda novci za tu mjeru?

4. Jači drugi stup

Dodatak od 27 posto dobivaju i osnovne mirovine, za drugi stup 20,25 %!

Osnovne mirovine, samo iz prvog stupa, imaju i dodatak od 27 posto. Ako ćete pak u kombiniranu mirovinu (I. + II. stup), onda vam je dodatak samo 20,25 posto.

SDP predlaže da se dodatak od 27 posto omogući i za dvostupne umirovljenike, kako bi građani bili u jednakopravnoj poziciji.

Također, predlažu da se stopa izdvajanja za II. stup poveća s trenutačnih 5 posto na 5,7 posto.

“Budući da se doprinosi na plaću vladinom poreznom reformom smanjuju sa 17,2 na 16,5 posto, predlažemo da se 0,7 posto koji čine tu razliku prebace u II. mirovinski stup i da se stopa izdvajanja za njega poveća”, planiraju u SDP-u.

5. Socijalna mirovina?

Zakon koji starijima bez staža osigurava 800 kuna mjesečno pušten u javnu raspravu

SDP predlaže i uvođenje “socijalne mirovine”, koja neodoljivo podsjeća na nacionalnu naknadu za starije osobe koju uvodi HDZ, odnosno “nacionalnu” mirovinu:

“Oko 60 tisuća ljudi u Hrvatskoj nema uvjete za ostvarenje mirovine, niti posjeduju imovinu od koje bi mogli privređivati. Za njih želimo uvesti socijalnu mirovinu koja bi se financirala iz socijalnog proračuna. Ta mirovina bi bila niža od najniže mirovine, ali više od pomoći za uzdržavanje”, zamislili su u SDP-u.

Dakle, to bi bilo nešto kao HDZ-ova nacionalna mirovina, samo što ne bi iznosila točno 800 kuna nego između 801 kunu i 1026,75 kuna koliko iznosi najniža mirovina za 15 godina staža.

Nasljeđivanje mirovine preminulog partnera

pogreb
Kako prebroditi smrt voljene osobe? Za umirovljenike je udarac dvostruko gori

Dugogodišnja umirovljenička želja je nasljeđivanje barem dijela mirovine pokojnog partnera. Nedavno smo pisali da umirovljenici uslijed smrti partnera naglo osiromaše, a slično misli i SDP:

“Ovom mjerom će se spriječiti da osoba nakon partnerove smrti padne u siromaštvo zbog visokih troškova života u Hrvatskoj”, planiraju.

Koliko će sve to koštati? Prema SDP-u, 3,5 milijardi kuna i financirat će se iz državnog proračuna.

“Dio od dvije milijarde kuna je moguće financirati tako da se opća stopa PDV-a ne smanjuje s 25 na 24 posto, već da se taj iznos usmjeri prema mirovinama”, napominju.

Najavljeno smanjivanje PDV-a se uopće nije dogodilo, premijer Plenković je odustao od te mjere uslijed velikog štrajka nastavnika. Tako da su već u startu ostali bez dvije milijarde kuna za svoj plan.

“Bolja naplata poreznih prihoda, te racionalniji sustav državne uprave bi mogao osigurati sasvim dostatna sredstva za naš plan. Također, naše mjere je moguće financirati i povećanjem stope BDP-a za samo 1 posto, što je moguće i potrebno kako bi se zaustavilo stagniranje i zaostajanje”, zaključuju u SDP-ovom planu za rast mirovina.

  • bolja naplata poreznih prihoda – Hrvatska je već danas među tri najuspješnije zemlje EU-a po naplati poreznih prihoda
  • racionalniji sustav državne uprave – ovdje bi se moglo uštedjeti i puno više od potrebne 3,5 milijarde za SDP-ov plan, no niti jedna “velika” stranka nikada nije ozbiljnije radila na racionalizaciji javne uprave. Dapače, često su je i povećavali
  • rast BDP-a – do njega možemo doći s većom produktivnosti, a kao što je vidljivo iz ovog plana SDP predlaže veće stope poreza te veću cijenu rada, a te se mjere kose sa željom o stopi rasta BDP-a
SDP vodi u anketama, analizirali smo što planiraju napraviti s malim mirovinama
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap