Zakon koji starijima bez staža osigurava 800 kuna mjesečno pušten u javnu raspravu

Josip Mihaljević
4. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalna naknada za starije osobe koja je ranije bila poznata pod nazivom i nacionalna mirovina doista se uvodi. Prijedlog zakona o nacionalnoj naknadi za starije jučer je pušten u javnu raspravu, a uskoro će krenuti i u saborsku proceduru.

Foto: pixabay.com

Prije točno mjesec dana objavili smo radni nacrt Prijedloga zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, a isti taj prijedlog jučer je, s manjim estetskim promjenama, pušten u javnu raspravu. Zainteresirana javnost može predlagati komentirati i predlagati izmjene pojedinih dijelova tog zakona sve do 1. travnja, a dan kasnije bi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava trebalo objaviti izvješće u kojem će se očitovati o svim komentarima.

Ovisno o prihvaćenim/odbijenim komentarima, prijedlog zakona će doživjeti posljednje izmjene, a onda bi službeno trebao krenuti u saborsku proceduru prvog i drugog čitanja.

800 kuna mjesečno za one bez dovoljno staža

Ekskluzivno: Otkrivamo iznos i detaljne uvjete za ostvarivanje nacionalne mirovine!

Kao opći uvjeti za ostvarivanje prava na nacionalne naknade utvrđeno je hrvatsko državljanstvo, starosna dob od 65 godina i prebivalište u RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Također, propisuju se i dodatni uvjeti na strani korisnika i članova kućanstva, odnosno dohodovni cenzus. Prihodovni/dohodovni cenzus utvrđuje se u visini iznosa nacionalne naknade za starije osobe, odnosno u iznosu od 800 kuna mjesečno po članu kućanstva. 

Također, predlaže se da zakon stupi na snagu 1. siječnja 2021. godine. Svi potencijalni korisnici se od tada mogu javiti u područnu ustrojstvenu jedinicu HZMO-a, nadležnu prema mjestu prebivališta kako bi ostvarili nacionalnu mirovinu.

Ako primate mirovinu koja je manja od 800 kuna, možete je se odreći i prijaviti se za nacionalnu mirovinu. Ista stvar vrijedi i za minimalnu zajamčenu naknadu (kolokvijalno “socijalu”). Iako i nacionalna naknada za starije i minimalna zajamčena naknada iznose 800 kuna, nacionalna naknada će se dugoročno ispostaviti kao bolje rješenje jer će se jednom godišnje usklađivati tj. rasti. Prvi rast bi će se dogoditi tek 2022. godine.

Detalje o nacionalnoj naknadi za starije možete pročitati i OVDJE.

 

Zakon koji starijima bez staža osigurava 800 kuna mjesečno pušten u javnu raspravu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap