Dodatak od 27 posto dobivaju i osnovne mirovine, za drugi stup 20,25 %!

Jasmina Grgurić Zanze
28. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo je danas i konačni prijedlog za rješavanje dodatka od 27 posto. Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o dodatku na mirovine donosi dobru vijest osiguranicima iz drugog stupa, odnosno korisnicima osnovne mirovine koji nisu imali pravo na dodatak.

Do uvođenja 2. stupa ide 27 posto dodatka na mirovinu, a nakon toga 20 posto Foto: Pixabay

Tako se u sklopu mirovinske reforme korisnicima osnovne mirovine predlaže određivanje dodatka na mirovinu određenu u I. stupu do uvođenja II. stupa (31. prosinca 2001.) od 27 posto, a na dio mirovine koja mu pripada od uvođenja II. stupa dodatak iznosi 20,25 posto. Naime, dodatak u tom postotku se korigira faktorom osnovne mirovine (za 2018. godinu iznosi 0,75%) pa on onda iznosi 20,25 posto.

Objavljeni prijedlozi: Već od iduće godine radit ćemo duže, a u prijevremenu mirovinu ići kažnjeni

Prijedlogom se omogućuje ostvarivanje prava na dodatak za korisnike starosne i prijevremene starosne mirovine koji su osigurani u obveznom mirovinskom osiguranju generacijske solidarnosti (I. stup) i obveznom mirovinskom osiguranju individualne kapitalizirane štednje (II. stup). 

Za dio mirovine koji im pripada za mirovinski staž navršen do početka primjene II. stupa, dodatak se određuje u postotku od 27%, a za dio mirovine za mirovinski staž ostvaren od 1. siječnja 2002. određuje se u visini od 27% pomnožen s faktorom osnovne mirovine, dakle 0,75 posto, što je u konačnici 20,25 posto dodatka, kao i u slučaju umirovljenika s osnovnom mirovinom.

Za provedbu ovoga Zakona bit će potrebno u državnom proračunu osigurati u 2019. godini 220 milijuna kuna, a u 2020. godini 236 milijuna kuna.

Objavljeni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o dodatku možete pročitati ovdje.

Dodatak na mirovinu: Tko sve ima, a tko nema pravo na famoznih 27 posto

Podsjetimo, dodatak od 27 posto postao je sastavni dio mirovine od 1. siječnja 2012. godine. Od 1999. godine do 2010. godine dodatak se isplaćivao u postocima od početnih četiri posto, a svake naredne godine rastao je za četiri posto, da bi tada dosegnuo 27 posto. Osiguranici iz drugog mirovinskog stupa nisu ostvarivali pravo na dodatak, bez kojeg im je mirovina u prosjeku 600 kuna manja pa se sada ispravlja ta nepravda.

Pravo na dodatak nemaju korisnici mirovina ostvarenih prema posebnim propisima pod povoljnijim uvjetima, odnosno umirovljeni branitelji, djelatne vojne osobe, policijski službenici i ovlaštene službene osobe, politički zatvorenici, saborski zastupnici umirovljeni do 2012. godine (od tada spadaju u ZOMO, kao i čanovi HAZU), korisnici najviše mirovine, korisnici osnovne mirovine te obiteljske mirovine ostvarene prema propisima koji su važili do 1998. godine. Za korisnike osnovne mirovine ta je nepravda sada ispravljena.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap