Iz SDP-a otkrivaju koje će mirovine povećati, a kao koalicijske partnere vide dvije umirovljeničke stranke

Josip Mihaljević
24. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Vodstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Davorom Bernardićem predstavilo je u petak u Koprivnici glavne smjernice stranačkog predizbornog programa za parlamentarne izbore. Program “Ispiši budućnost” otkriva što misle napraviti s mirovinskim sustavom, a otkrili su da o koaliciji pregovaraju s dvije umirovljeničke stranke.

Davor Bernardić u Nedjeljom u dva Snimak zaslona: Youtube/HRT

Davor Bernardić predstavio je u petak u Koprivnici SDP-ov stranački program “Ispiši budućnost”, rekavši kako stranka želi osigurati red i stabilnost.

“Bavit ćemo se reformom pravosuđa i povećanjem plaća i mirovina, jer od ovakvih postojećih milijun ljudi koji primaju mirovinu, ne mogu dostojno živjeti”, kazao je Bernardić.

Za nešto više od pola godine održat će se redoviti parlamentarni izbori, a SDP među koalicijskim partnerima traži ne jednu, nego čak dvije umirovljeničke stranke:

“A oni s kojima ćemo pregovarati bit će Hrvatska stranka umirovljenika, Stranka umirovljenika, HSS, Anka Mrak Taritaš, IDS i svi drugi s kojima u vrijednosnom smislu nemamo razmimoilaženja”, najavio je Bernardić.

Što planiraju za umirovljenike?

branko grcic
SDP obećava povećati mirovine najugroženijima i onima s najviše staža!

Predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić još je ranije otkrio što planiraju poduzeti po pitanju malih mirovina:

“U sljedeću kampanju idemo i s jasnom porukom da je položaj više od milijun naših umirovljenika neodrživ. Uz redovito usklađivanje, mirovine moraju rasti kako bi se održao i s vremenom povećao njihov odnos prema prosječnoj plaći. Sadašnjih 37% je sramotno malo. Prioritet u povećanju mirovina imat će socijalno najugroženiji i umirovljenici koji su radničke mirovine stekli tako što su ostvarili puni radni staž. Udjel njihovih mirovina u prosječnoj plaći mora biti najmanje 75 posto”, izjavio je Grčić početkom veljače.

Gledajući SDP-ov stranački program “Ispiši budućnost”, pronašli smo sljedeće stvari koje bi mogle zanimati umirovljenike:

  • povećanje iznosa minimalne plaće na 4.000 kuna neto, uz redovno usklađivanje s barem 60% medijalne plaće
  • povećanje mirovina za radnike koji su ostvarili puni radni staž
  • dodatno povećanje mirovina vezano za ostvarenu dinamiku gospodarskog rasta, uz provedbu redovnog usklađivanja mirovina
  • uređivanje sustava obiteljskih mirovina
  • ukidanje plaćanja pretplate za HRT za umirovljenike koji ispunjavaju uvjete za plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz Državnog proračuna
  • donošenje programa za poboljšanje položaja najranjivijih i društvenih skupina – starih i nemoćnih, osoba s invaliditetom, djece i mladih, siromašnih, beskućnika i drugih
  • pokretanje programa izgradnje domova za starije osobe
  • uvođenje sustava poticane stanogradnje u svrhu izgradnje objekata za smještaj starijih osoba uz subvencionirani najam i kupnju stanova u objektima s organiziranom zdravstvenom zaštitom i prehranom te društvenom skrbi
Iz SDP-a otkrivaju koje će mirovine povećati, a kao koalicijske partnere vide dvije umirovljeničke stranke
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap