SDP traži mjere pomoći za starije: “Korisnici domova za starije postali su institucionalni zatočenici”

Josip Mihaljević
30. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

SDP je u petak održao tiskovnu konferenciju u Hrvatskom saboru na temu položaja starijih osoba u koronakrizi, s posebnim fokusom na korisnike domova za starije. Povod je bila tragedija u Koprivnici, gdje je jedna korisnica doma za starije počinila samoubojstvo skokom s trećega kata.

Davorko Vidović Snimak zaslona/HRT

Saborski zastupnici SDP-a Davorko Vidović, Ivana Posavec Krivec i Barbara Antolić Vupora održali su u petak tiskovnu konferenciju u Saboru na temu starijih osoba s posebnim fokusom na korisnike domova za starije.

Epidemiološke mjere – kršenje ljudskih prava i slobode kretanja

Povod je bila tragična vijest iz Koprivnice od prošloga tjedna, gdje je jedna korisnica doma za starije počinila samoubojstvo skokom s trećeg kata. Prema neslužbenim informacijama, to je učinila zbog usamljenosti, a SDP je korisnike domova za starije (njih oko 16 tisuća) nazvao institucionalnim zatočenicima zbog zabrane kretanja i kontakta s bilo kime.

Dodatak od 750 kuna na mirovine? Umirovljeničke udruge i SDP predlažu mjere pomoći za starije

“Starije osobe smatraju se najugroženijom populacijskom dobnom skupinom s obzirom na posljedice zaraze Covid-19 virusom na njihovo zdravlje, a najugroženiji među starijim osobama su oni koji su smješteni u institucijama odnosno staračkim domovima.

Živjeti u domu za starije u vrijeme epidemije iznimno je teško zbog opasnosti koju pojava virusa može imati u zatvorenim uvjetima, zabrane posjeta i izlazaka koje neupitno utječu na kvalitetu života i mentalno zdravlje.

Tako je epidemiološka prilagodba radu u novim okolnostima dovela do teškog kršenja ljudskih prava i sloboda kretanja”, kazala je Posavec Krivec.

“Bolnice su starijima nedostupne, liječe se u domovima”

Posavec Krivec je problematizirala činjenicu da su korisnici već dugo vremena odvojeni od obitelji i vanjskog svijeta, što se negativno odražava na psihičko zdravlje uslijed doživljenog stresa, straha, tjeskobe i osamljenosti, a to vodi do narušavanja zdravstvenog stanja.

Barbara Antolić Vupora istaknula je kako je zdravstveni sustav preopterećen što znači da je smanjen prostor za kronične bolesnike, ali i za preventivne pretrage. Zbog toga, navodi Antolić Vupora, stariji se liječe u socijalnim ustanovama koje su preuzele ulogu zdravstvenih ustanova:

sdp restart
SDP objasnio kako će funkcionirati zaštitni dodatak od 750 kuna na niske mirovine

“Bolesni korisnici, bilo da su zaraženi koronavirusom ili su u izolaciji, liječe se u domovima jer su im bolnice nedostupne. Nedostaje kadrova i opreme za rad s takvim bolesnicima.

Djelatnici su na rubu snaga i nije čudo što se svakom korisniku odnosno pacijentu ne može posvetiti puna pažnja. Cijela ta atmosfera zasigurno negativno utječe na psihičko zdravlje sviju nas, a pogotovo starijih i nemoćnih, koji su smješteni u domovima u kojima zbog korone trenutno nema posjeta.

Daleko od svojih bližnjih koji ih sada ne mogu utješiti, ni vidjeti, ni zagrliti, starije osobe nerijetko padaju u depresiju s nažalost kobnim posljedicama poput već spomenutog slučaja u Koprivnici. Smrt pa i samoubojstvo je posljedica teških okolnosti i psiholoških kriza i prije korone pa tako i sada”, kazala je Antolić Vupora.

Vidović: Oko 16 tisuća građana u domovima su institucionalni zatočenici

Davorko Vidović smatra da starijima treba pomoći da lakše podnesu epidemiološke mjere, a ide toliko daleko da ocjenjuje kako je oko 16 tisuća korisnika domova za starije diljem Hrvatske u institucionalnom zatočeništvu, zbog zabrane kretanja i kontakta.

Prema analizi SDP-a, u 126 zemalja svijeta uvedene su nove mjere socijalne sigurnosti od početka epidemije, ali ne i u Hrvatskoj.

Aktivnosti resornog ministarstva nazvao je nedopustivo pasivnim:

rasprava
Stručnjaci: II. stup je uništio gospodarstvo, treba ga ukinuti. Vidović: Ja sam šokiran!

“Hrvatska jedina u Europi nema paket mjera za socijalnu zaštitu u uvjetima pandemije. U državnom proračunu za iduću godinu nisu predviđena sredstva za ranjive skupine nego se na poziciji socijalne zaštite skida tri milijarde kuna”, upozorio je.

Od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike traži da se odmah formira multidisciplinarni radni tim i osmisli paket mjera za socijalno ugrožene građane, da se iz tekućeg održavanja pronađe novac za njihovu elementarnu zaštitu, nabavu tableta i televizora.

SDP traži mjere pomoći za starije: “Korisnici domova za starije postali su institucionalni zatočenici”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap