SDP objasnio kako će funkcionirati zaštitni dodatak od 750 kuna na niske mirovine

Josip Mihaljević
28. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

U slučaju da lijeva koalicija formira Vladu, kažu da će u prvom tjednu osigurati zaštitni dodatak od 750 kuna na niske mirovine. Pitali smo ih kako će to funkcionirati na dva primjera umirovljenika, jednog koji ima 1.900, a drugog koji ima 2.100 kuna mirovine.

sdp restart

Foto: Youtube screenshot

Restart koalicija je za portal Mirovina.hr potvrdila da će u prvom tjednu, ako osvoje vlast, uvesti dodatak na mirovinu od 750 kuna za sve umirovljenike koji su ispod cenzusa.

“U okviru interventnih mjera za građane koje planiramo donijeti u prvom tjednu mandata nove Vlade predviđen je i dodatak na mirovinu od 750 kuna za sve umirovljenike samce koji imaju mirovinu ispod novog cenzusa od 2.000 kuna i sve druge umirovljenike čija je mirovina po članu obitelji manja od 1.563,23 kune. Ova mjera prvotno je predložena u jeku krize s koronavirusom i tada je planirano da se isplaćuje tri mjeseca za redom”, odgovorili su nam.

Mjeru su predložili još u travnju, kada je cenzus bio šezdesetak kuna niži, ovime su potvrdili da će se ravnati prema novom cenzusu (2.000 kuna za samca, 1.563 kune po članu obitelji).

Primjer na dvije mirovine – jedna 1.900, druga 2.100 kuna

branko grcic
SDP objavio što planira u prvih tjedan dana vlasti, bit će novca i za umirovljenike

Pitali smo ih i da nam objasne kako će mjera funkcionirati na dva primjera. Jedan je na umirovljeniku koji ima 1.900, a drugom koji ima 2.100 kuna mirovine.

“Ako su oba umirovljenika samci, prvi bi mogao koristiti potporu dok mirovina drugog prelazi iznos cenzusa. Ako oba umirovljenika imaju članove obitelji, te ako je mirovina po članu obitelji niža od 1.563 kune, onda bi svakako oboje ostvarili pravo na potporu”, odgovaraju iz Restart koalicije.

Uvijek je nezgodno kada se negdje mora povući granica, ovog slučaja baš kod cenzusa za samce od 2.000 kuna. To u praksi znači da će netko s 1.999 kuna mirovine imati pravo na 750 kuna dodatka, a da će netko s 2.001 kuna mirovine tu potporu neće moći koristiti.

Međutim, mirovina vam može biti veća od cenzusa od 2.000 kuna, a pod uvjetom da u kućanstvu živite s više ljudi i da vam prihodi po članu ne prelaze 1.563,23 kune, onda bi svakako mogli koristiti potporu bez obzira na to što je vaša osobna mirovina veća od 2.000 kuna.

SDP objasnio kako će funkcionirati zaštitni dodatak od 750 kuna na niske mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap