Stručnjaci: II. stup je uništio gospodarstvo, treba ga ukinuti. Vidović: Ja sam šokiran!

Josip Mihaljević
18. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Jučer se u prostorijama zgrade Hypatia održala zanimljiva rasprava o II. mirovinskom stupu i njegovim utjecajem na nacionalnu ekonomiju. Najveći kritičari, očekivano, bili su profesori Željko Garača i Gojko Bežovan, a ministar koji je uveo II. stup je njihov pristup nazvao šokantnim pojednostavljenjem stvari.

rasprava

Foto: Youtube screenshot

Mirovinskom reformom iz 2002. godine uveden je obavezni II. stup, koji se još naziva individualiziranom kapitaliziranom štednjom. Tu je reformu u Račanovoj Vladi proveo tadašnji ministar Davorko Vidović, koji je na raspravi branio poziciju II. stupa, piše hr.n1info.com.

“Drugi stup treba ukinuti”

Međutim, bivši dekan splitskog Ekonomskog fakulteta Željko Garača je ustvrdio kako je ta reforma “najveće zlo koje je zahvatilo Hrvatsku” i okrivio ju je za nedostatak gospodarskog rasta. Uz to, kazao je kako će tošak uvođenja II. stupa premašiti troškove Domovinskog rata i privatizacije.

S njim se složio i stručnjak za socijalnu politiku s Pravnog fakulteta u Zagrebu Gojko Bežovan koji je predložio ukidanje drugog stupa. On je narosto prevelik teret za državu i javne financije, kaže. U sličnoj situaciji bili su i Slovačka i Poljska, koji su takav oblik mirovinske štednje ukinuli.

Raspravu je organizirao Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, a njihovi Vilim Ribić je moderirao raspravu:

“Banke nešto rade s tim novcem, ali taj novac nije u proračunu i u funkciji za isplatu mirovina. Zbog toga država diže poreze ili svoj novac, koji je prepustila građanima na njihovim računima, ponovno uzima, i za to plaća kamate fondovima. Treba jasno reći da je ovo neuspjeli projekt države koje drže poluge moći”, kaao je.

Vidović: Ja sam šokiran, ovo što vi radite je strašno pojednostavljenje

Na tribini je gostovao i Ljubo Jurčić koji je sjedio u Vladi kada je reforma 2002. provedena, ali čini se da je i on promijenio mišljenje. Sada tvrdi da se II. stup treba zamrznuti sve dok Hrvatska ne postigne odgovarajući gospodarski rast.

Sve to je šokiralo tadašnjeg ministra Davorka Vidovića koji je nakon njihovih izlaganja kazao kako je šokiran pojednostavljenim gledanjem na problematiku II. stupa.

Njegova je teza kako ne postoji bolji oblik štednje za Hrvatsku te kako je građanima sačuvano 100 milijardi kuna.

Cijelu raspravu možete pogledati ovdje:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap