Beljak prijeti SDP-u izlaskom iz koalicije: Smeta mu što će dobiti isto mjesta koliko i umirovljenici

Josip Mihaljević
11. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Prema posljednjem CRO Demoskopu, HSS podupire 2,3 posto birača, što je unutar statističke pogreške. Od kada su potpisali koaliciju sa SDP-om, podrška im je opala, dok je SDP-u podosta narasla. Sada im SDP nudi bitno manje mjesta na listama za Sabor, a Beljakov HSS prijeti izlaskom iz koalicije.

krešo beljak

Foto: Krešo Beljak | Youtube screenshot

Lijeva koalicija ususret izborima nailazi na prve veće probleme, donosi današnje tiskano izdanje Jutarnjeg lista. Najviše nezadovoljstva pokazuje Beljakov HSS, koji smatra da im SDP nudi premalo mjesta na listama za Sabor.

Ako HSS vidi da se njihova pozicija ne razlikuje u odnosu na ostale stranke, kažu da će sami izaći na izbore. Manje stranke oko SDP-a kao što su Glas i HSS mandate mogu dobiti u prvoj i osmoj izbornoj jedinici, možda u šestoj i sedmoj. Teško da bi mogli proći u Sabor u drugim izbornim jedinicama.

Naime, prema koalicijskom sporazumu SDP-a i HSS-a prije tri godine, Beljakova stranka trebala bi dobiti šest sigurnih mjesta. U te tri godine rejting SDP-a je poprilično narastao, dok je HSS-ov potonuo. Kada su SDP-ovci rekli da će prepoloviti broj mjesta, Beljak je navodno pristao, kažu izvori Jutarnjeg lista.

No, sada su mu problem postale druge stranke koje pregovaraju sa SDP-om, a jedan izvor iz HSS-a je okrivio umirovljenike. Ljuti ih što bi HSU dobio isti broj mjesta kao i HSS:

“To ne može biti u redu jer je HSU stranka koja će odmah pretrčati na stranu HDZ-a”, komentirao je jedan izvor Jutarnjeg iz HSS-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap