Saznajte na što točno morate paziti prije skidanja boje s odjeće

Luka Kalac
20. travnja 2024.
Novosti
A- A+

U slučaju da bojite zidove stana ili kuće, ogradu, bicikl ili pak slikate sliku, velika je vjerojatnost da ćete se zamrljati bojom. Neovisno koliko pazili, tekuće stanje boje uvijek će vas pošpricati po odjeći. Čak ni profesionalci ne uspiju to izbjeći. Doznajte kako ukloniti lateks ili akrilnu boju s odjeće i što sve trebate provjeriti prije samog postupka pranja.

Žena stavlja odjeću u perilicu rublja.

Perilica rublja | Foto: Freepik

Bez obzira imate li posla s mrljama na odjeći, neovisno jesu li od akrila, lateksa, uljne ili osušene boje, postoji način za njihovo uklanjanje. Prije nego počnete skidati boju s odjeće, provjerite stoje li na etiketi bilo ikakve upute o uklanjanju mrlja.

Nakon toga morate odrediti je li boja mokra ili suha. U slučaju da se već osušila na odjeći, cjelokupan proces skidanja boje bit će dugotrajniji i složeniji.

Isto tako, obratite pažnju na to je li riječ o boji na bazi vode ili na bazi ulja. Ako je boja na bazi ulja, teže ćete je ukloniti zbog smola koje se koriste pri njenoj izradi. Tome treba dodati kako se ulja ne otapaju u vodi.

Kako ukloniti lateks ili akrilnu boju s odjeće

Prije samog početka uklanjanja akrilne boje ili lateks boje, znajte da je riječ o bojama na bazi vode. To ne znači da imate vremena, već biste trebali požuriti sa skidanjem mrlja. Lateks boju malo je lakše ukloniti zbog njezinog kemijskog sastava. S druge strane, akril sadrži plastiku koja vašoj boji daje lijepi sjajni izgled, ali se također suši u film koji je stabilan i vodootporan.

Postupak uklanjanja mrlja akrilne boje ili lateks boje je isti za oba slučaja. Ako ne možete odmah temeljito oprati ove mrlje, za prvu ruku ih isperite toplom vodom.

Prije samog početka skidanja boje, pripremite toplu vodu, žlicu ili staru karticu kojom ćete strugati, vatu ili ručnik, tekući deterdžent za pranje rublja i kantu, ako vam je koja pri ruci, prema pisanju portala rd.com.

Ručnik se suši na radijatoru.
Izbjegavajte sušenje odjeće na radijatorima u zimskim danima jer može doći do niza komplikacija

Stružite višak boje žlicom ili starom karticom

Proces skidanja mrlja od boje s odjeće započet ćete uklanjanjem viška mokre boje, a za to će vam poslužiti žlica ili stara kartica. Nježno stružite u smjeru prema unutra, prema središtu mrlje, kako biste izbjegli širenje mrlje na neoštećenu tkaninu.

Zatim istrljajte mrlju vatom ili bijelim ručnikom. Koristite čisti dio pamučne vate ili ručnika za svaku mrlju kako biste bili sigurni da ne nanosite boju natrag na tkaninu. Učinite to sve dok više nema ponovnog nanošenja boje.

Nemojte trljati tkaninu jednu o drugu

Nakon toga biste trebali isprati mrlju sa stražnje strane toplom vodom u sudoperu. Pobrinite se da voda teče sa stražnje strane mrlje kako se boja ne bi dalje uvlačila u vlakna tkanine. Sljedeći korak bi trebao biti nanošenje tekućeg deterdženta za pranje rublja direktno na mrlju. Dodajte malu količinu tople vode kako biste stvorili pjenu i nježno utrljajte otopinu u mrlju prstima.

Nemojte trljati tkaninu jednu o drugu jer to može oštetiti vlakna i nenamjerno proširiti mrlju na druge dijelove odjeće. Ostavite otopinu da odstoji 15 minuta, piše rd.com.

Umirovljenica stavlja u perilicu za pranje rublja žutu majicu
Odjeća u perilici: Koliko dugo smije proći prije nego izvadite oprane stvari i koje su posljedice?

Perite s najtoplijom vodom

Za posebno teške mrlje, potopite umrljanu odjeću u kantu sa sedam litara vode. Kako biste dobili odgovarajuću smjesu za uklanjanje mrlja boje s odjeće, dodajte četvrtinu šalice tekućeg deterdženta.

Nakon toga, stavite odjeću u perilicu rublja ili operite ručno ako tako piše na etiketi. Koristite najtopliju vodu dopuštenu za odjeću, prema etiketi, i punu dozu deterdženta za pranje rublja.

Toplina iz perilice ostavit će mrlje, stoga provjerite svoj odjevni predmet prije sušenja. Nakon što mrlja potpuno nestane, osušite predmet na uobičajeni način.

Copy link
Powered by Social Snap