Evo kako pravilno koristiti sodu bikarbonu za uklanjanje mrlja i neželjenih mirisa iz odjeće

Luka Kalac
21. travnja 2024.
Nekategorizirano
A- A+

Soda bikarbona je, moglo bi se reći, jedan od rijetkih sastojaka s mnogobrojnim primjenama u svakom kućanstvu. Ne samo da može očistiti brojne predmete u vašoj kući, već je u potpunosti prirodna te ne sadrži nikakve dodatne štetne kemikalije za vašu kožu. Možete je koristiti za pranje rublja, uklanjanje mrlja, ali i osvježavanje pomoću kojeg ćete ukloniti neugodne mirise iz odjeće, zavjesa i raznih vrsta tkanine.

Muška ruka izvlači odjeću iz perilice rublja.

Perilica rublja | Foto: Freepik

Soda bikarbona je jednostavan sastojak koji se primjenjuje u raznim dijelovima kućanstava. Koristi se od pekarskih proizvoda, preko uklanjanja mrlja sa površina, zidova i odjeće pa sve do osvježavanja neugodnog mirisa u vašem hladnjaku i očuvanja vašeg rublja.

Mnogi ljudi se okreću trendovi i umjesto klasičnih deterdženata, prašaka za pranje odjeće i omekšivača koriste sodu bikarbonu kojoj dodaju i ocat.

Brojne primjene sode bikarbone u kućanstvima

Soda bikarbona može eliminirati neugodne mirise odjeće, posvijetliti prljave tkanine, ukloniti mrlje od ulja i još mnogo toga. Posebno je zanimljivo to jer je blagotvorno djeluje na odjeću i u potpunosti je prirodne, do te mjere da je se čak može i pojesti, stoga se ne morate brinuti o potencijalno opasnim kemikalijama.

Bonus: Soda bikarbona je nevjerojatno pristupačna, tako da možete iskoristiti njezine brojne prednosti za samo novčić po punjenju. Uvijek kupim veliku torbu u svom lokalnom veleprodajnom klubu za korištenje isključivo u pranju rublja i drugim zadacima čišćenja, tako da ne završim u pljački svog ormarića za pečenje.

Evo kako pravilno koristiti sodu bikarbonu u perilici rublja

Ako ste ikada zaboravili izvaditi rublje koje je predugo stajalo u perilici i ima kiseli miris ili miris po plijesni, stavite ga još jednom u perilicu sa sodom bikarbonom. U protivnom stvarno nećete moći ukloniti neugodne mirise bez još jednog pravilnog pranja, piše rd.com.

Otopite pola do jedne cijele šalicu sode bikarbone u tri do četiri šalice tople vode i smjesu ulijte u pretinac za deterdžente i omekšivače u perilici rublja. Ako možete zaustaviti perilicu usred punjenja, dodajte sodu bikarbonu kada se napuni vodom.

Dodajte deterdžent i perite na toplom s hladnim ili hladnim ispiranjem. Topla voda će potpuno otopiti sodu bikarbonu, a toplo s hladnim ili hladno ispiranje je izvrstan odabir ako želite spriječiti blijeđenje i skupljanje. Pridržavajte se ovih savjet, a osim ako na etiketi odjevnog predmeta ne stoji drugačija temperatura vode.

Ovakav način pranja odjeće uklonit će neželjene mirise, poput mirisa hrane, vatre, znoja iz odjeće. Ako želite biti u potpunosti sigurni da ste uklonili mirise, pokrenite dodatno ispiranje kako biste bili sigurni da su mirisi iskorijenjeni.

U slučaju da na perilici rublja imate opciju dodatnog ciklusa ispiranja, dodajte ga redovnom ciklusu pranja na vašem stroju. Ako ta opcija ne postoji na vašoj perilici, jednostavno pokrenite cijeli ciklus pranja, a potom i ispiranja.

Sodom ne morate prati samo odjeću

Sve to možete učiniti ne samo s odjećom, već i sa zavjesama, jastucima, odjećom za kemijsko čišćenje ili bilo što drugo što se ne može prati, ali je potreban svjež miris.

Dodajte šalicu sode bikarbone u staklenku s poklopcem u koju biste trebali nakapati 10 kapi eteričnog ulja. Cijelu smjesu pomiješajte stolnim nožem ili velikom žlicom u staklenci.

Nakon toga, stavite komad papira za pečenje ispod poklopca staklenke koji će zadržati mješavinu sode bikarbone u staklenci, a istovremeno će se širiti miris iz nje. Kada ste to učinili, teglu možete staviti u kutiju ili kantu sa smrdljivim predmetima. Poželjno je ostaviti da odstoji preko noći ili duže, ako je potrebno.

Umirovljenica stavlja u perilicu za pranje rublja žutu majicu
Četiri stvari iz kuhinje koje mogu poslužiti kada vam ponestane deterdženta za veš

Uklanjanje masnih mrlja uz pomoć sode bikarbone

Ako imate masnu mrlju od, primjerice, kuhanja ili mrlju od znoja, soda bikarbona je i za to odlično rješenje. Ne samo da će soda bikarbona upiti ulje, već ima i blagu abrazivnu teksturu zbog koje je možete nanijeti na mrlje i utrljati u odjeću kako biste ih uklonili.

Isperite mrlju sa stražnje strane tkanine, kako je ne biste dodatno utrljali u vlakna. Pospite mrlju sodom bikarbonom, tek toliko da je površinski prekrijete.

Potom dodajte malu količinu sredstva za pranje posuđa ili kastiljskog sapuna. Utrljajte sodu bikarbonu i sapun prstima, mekom četkom za rublje ili čistom četkicom za zube, a zatim ostavite smjesu da odstoji 15-ak minuta.

Tada možete tu odjeću oprati kao što i to inače radite. Ako se dogodilo to da je mrlja i dalje na odjeći, ponovite postupak prije sušenja kako se mrlja ne bi učvrstila.

Miješanje sode bikarbone i deterdženta

Ovo može biti odličan potez, ali morate paziti da, prije svega, potpuno otopite sodu bikarbonu u toploj vodi kako bi bila u najboljem mogućem stanju, nakon čega joj možete dodati i deterdžent. Prethodno otapanje sode bikarbone učinit će je spremno za ovu svrhu.

Je li za pranje rublja bolji ocat ili soda bikarbona?

Ocat i soda bikarbona su izvrsni, ali imaju različite svrhe. Kada sodu bikarbonu stavite u rublje, ona prije svega djeluje kao osvježivač i dezodorans. U tu svrhu možete koristiti i ocat za pranje rublja, ali mnogi ga koriste i kao omekšivač. Više o tome smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap