Pranje posteljine kao predmet rasprave: Stručnjaci otkrili koliko često i na kojoj temperaturi je treba prati

Luka Kalac
21. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Pranje posteljine se ispostavilo kao stvar osobnog izbora, no treba uzeti u obzir i činjenicu da tjedno prespavamo u prosjeku oko 50 sati. Tome treba dodati da posteljina upije naš znoj koji lučimo dok spavamo, kao i ljuskice kože, ostatke šminke i slično. Upravo zbog toga su stručnjaci otkrili da je treba prati u najgorem slučaju svaka dva tjedna, a u nekim slučajevima i svaki tjedan, dok temperatura ovisi o tome koliko je posteljina prljava.

Starinska spavaća jednokrevetna soba.

Spavaća soba | Foto: Unsplash / Mason B.

Pranje posteljine je tema koja pokreće brojna pitanja i najčešće se svodi na stvar osobne preferencije i higijenskih navika. S time se nisu složili stručnjaci neovisne bavarske udruge potrošača VerbraucherService Bayern. Ne samo da je ugodnije spavati u sobi u kojoj je postavljena svježe oprana posteljina, već je i higijenski prihvatljivije. Ljudi najčešće mijenjaju posteljinu otprilike jedanput tjedno dok su drugi slobodniji pa je mijenjaju jednom mjesečno. Pranje posteljine ovisi o nizu faktora, a ne samo o vašim navikama spavanja.

Evo koliko često trebate mijenjati posteljinu

Pokrivače i posteljinu je potrebno mijenjati, prema stručnjacima iz neovisne udruge potrošača VerbraucherService Bayern, u najgorem slučaju svaka dva tjedna. U nastavku preporučuju da biste je nakon dvotjednog korištenja trebali odmah staviti na pranje.

– Ljudsko tijelo preko noći otpusti oko pola litre do litre vlage. Osim toga, u krevetu ostavljate ljuskice kože, prljavštinu, prašinu i moguće ostatke kreme ili šminke’, stoji na internetskoj stranici VerbraucherService Bayern, prenosi fenix-magazin.de.

Sve navedene nečistoće stvaraju idealne uvjete za rast i razvoj bakterija i klica u krevetu. Osim toga, pidžama također upija znoj i perut. Ako preferirate spavanje bez odjeće ili se pojačano znojite dok spavate, preporučuje se mijenjati posteljinu jednom tjedno. Unatoč redovitom pranju posteljine, cijela teorija pada u vodu, ako se na vrijeme ne peru jastuci i popluni jer i oni upijaju sve nečistoće.

Žena stavlja odjeću u perilicu rublja.
Odgovor na vječno pitanje: Evo koliko dugo vam tek oprana odjeća može stajati u perilici nakon pranja

Optimalna temperatura za pranje posteljine

Što se tiče temperature na kojoj biste trebali prati posteljinu, prema Saveznoj agenciji za okoliš (UBA), pranje šarenog rublja se preporučuje na 30 Celzijevih stupnjeva i više. Za normalno zaprljanu bijelu posteljinu preporučuje se pranje na 40 Celzijevih stupnjeva.

U slučaju da vam je posteljina poprilično zaprljana, morat ćete je oprati na višim temperaturama. Tada biste trebali plahte, jastuke i jastučnice prati na 60 Celzijevih stupnjeva zbog koje će ponovno postati higijenski i potpuno čisti. Na istoj temperaturi bi svoju posteljinu trebale prati osobe koje su alergične na grinje i na kućnu prašinu.

Ako ne želite koristiti deterdžente za pranje rublja i omekšivače, možete koristiti i druge stvari iz kuhinje. Upravo vam one mogu poslužiti kao sredstvo za pranje rublja kada vam ponestane deterdženta, a više o tome možete pročitati ovdje. Jedna od njih je i ocat koji će biti posebno koristan za pranje ručnika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap