Odjeća u perilici: Koliko dugo smije proći prije nego izvadite oprane stvari i koje su posljedice?

Ana Kanazir
25. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Koliko vam se puta dogodilo da ste ostavili opranu odjeću u perilici dulje vremena, a odjeća je onda poprimila neugodan miris? Osim mirisa, ovo može imati i negativne učinke na samu perilicu, ali i na tkaninu odjeće. Mogu se razviti i bakterije ili plijesan koji će onda utjecati i na zdravlje osoba koje nose ovu odjeću.

Umirovljenica stavlja u perilicu za pranje rublja žutu majicu

perilica rublja | foto: Rawpixel

Osim što perilicu rublja treba s vremenom počistiti, važno je paziti i na još nekoliko stvari kod njenog korištenja, ali i kod pranja rublja. Tako će ručnici biti posebno mekani ako ih perete octom, o čemu smo pisali ovdje, a treba paziti i koliko dugo ostavljate odjeću u perilici nakon pranja.

Kako je otkrila stručnjakinja iz Whirlpoolovog instituta za tkaninu, Lucinda Ottush, oprano rublje može ostati u perilici najduže 12 sati, dok bi zapravo granica trebala biti i manje, odnosno osam sati. Nakon ovog perioda će rublje imati jako neugodan miris, a mogu se razviti i bakterije. Jednako tako, u samoj perilici se može razviti plijesan od vlage, a spore onda mogu prijeći i na odjeću, piše Daily mail. Plijesan može biti opasna za sve koji imaju bilo kakve probleme s dišnim putevima ili pak za one koji imaju astmu.

Kada primijetite da vaša odjeća ima neugodan miris jer je predugo stajala, operite je još jednom, ali umjesto omekšivača koristite ocat. On će omekšati tkaninu, ali i dezinficirati odjeću te ubiti bakterije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap