Sad je i službeno: Umirovljenici izvukli deblji kraj, stopa usklađivanja mirovina je 1,41 posto!

Josip Mihaljević
28. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje danas je donijelo odluku o drugogodišnjem usklađivanju mirovina. Umjesto potencijalnih 3 posto, zbog drugačije metodologije izračuna plaća, mirovine će idućeg mjeseca narasti za 1,41 posto, a bit će isplaćena i razlika za protekli mjesec.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

HZMO je upravo priopćio kako je na 44. sjednici Upravnog vijeća HZMO-a donesena odluka o usklađivanju mirovina od 1. srpnja 2020. godine.

Na temelju službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena za razdoblje od siječnja do kraja lipnja 2020. godine u odnosu na razdoblje od srpnja do kraja prosinca 2019. godine – mirovine će se uskladiti za 1,41 posto!

Nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovina i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja od 1. srpnja iznosi 69,42 kune.

Ništa od tri posto većih mirovina

hzmo
Danas je odluka o usklađivanju mirovina: HSU poziva da umirovljenici glasaju protiv rasta od 1,41 posto!

Bivši saborski zastupnik Željko Šemper prognozirao je rast od 3 posto, no zbog drugačije metodologije u izračunu bruto plaća stopa usklađivanja bit će dvostruko manja. Evo kako je HZMO objasnio svoj izračun:

“Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine koja se primjenjuje 1. srpnja svake kalendarske godine određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne plaće.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene bruto plaće.

Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene (8,7%) manji je od 50%, što znači da se stopa usklađivanja mirovina određuje tako da se broji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena (-0,2%) i 70% stope promjene prosječne plaće (2,1%), tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja iznosi 1,41%”, stoji u odluci Upravno vijeća.

Prosječna mirovina raste 35 kuna, umirovljenici idućeg mjeseca dobivaju i razliku

pare
Obrat oko usklađivanja mirovina: Umjesto 3, rastu 1,41 posto!

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se u rujnu (mirovine za kolovoz), a tada će umirovljenicima biti isplaćena i razlika za srpanj. Sedamdesetak kuna veća prosječna mirovina idućeg mjeseca, a zatim 35 kuna povećana za stalno, i to pod uvjetom da imate prosječnu mirovinu koja u ovom trenutku iznosi 2.525 kuna.

Također, donesena je i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2020., kojom najniža mirovina za svaku godinu iznosi 69,42 kune te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja – osnovica za određivanje naknade od 1. srpnja iznosi 1.590,01 kuna.

 

Sad je i službeno: Umirovljenici izvukli deblji kraj, stopa usklađivanja mirovina je 1,41 posto!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap