Danas je odluka o usklađivanju mirovina: HSU poziva da umirovljenici glasaju protiv rasta od 1,41 posto!

Josip Mihaljević
28. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Koliko će rasti mirovine, tri posto ili 1,41 posto? Danas bi se trebalo sastati Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i donijeti službenu odluku. Podsjetimo, mirovine bi zbog formule usklađivanja trebale rasti 3 posto, no Državni zavod za statistiku je promijenio metodologiju izračuna prosječne bruto plaće u RH i zbog te promjene stopa usklađivanja bi trebala biti dvostruko manja.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

Danas bi se trebalo sastati Upravno vijeće HZMO-a i donijeti službenu odluku o stopi usklađivanja mirovina. U Upravnom vijeću sjede četiri predstavnika Ministarstva rada i mirovinskog sustava, dvoje predstavnika umirovljeničkih udruga, predstavnik sindikata, predstavnik poslodavaca i predstavnik djelatnika HZMO-a.

Bivši saborski zastupnik Željko Šemper izračunao je da bi mirovine trebale rasti točno 3 posto, no zbog drugačije metodologije izračuna prosječne bruto plaće Državnog zavoda za statistiku, umirovljenici bi mogli ostati zakinuti, a rast bi u tom novom izračunu iznosio 1,41 posto.

“Državni zavod za statistiku pojasnio je da je do različitih postotaka Šempera i HZMO-a došlo jer nije bio upoznat s činjenicom da su prije pet mjeseci odlučili promijeniti metodološki pristup izračunu prosječne plaće. Ta se promjena dogodila u nezgodno vrijeme za umirovljenike: da su promijenili ranije, prvo ovogodišnje usklađivanje bi bilo veće, da su se sad još malo strpjeli s promjenom, drugo ovogodišnje bilo bi veće od najavljenih 1,4%. Uglavnom, sva pojašnjenja stoje, samo mirovine nekako slabo”, objašnjavaju iz HSU-a.

Hrvatska stranka umirovljenika ranije je najavila da će tražiti neovisne stručnjake da procijene koliko bi stopa usklađivanja trebala iznositi, a u međuvremenu pozivaju predstavnike umirovljenika u Upravnom vijeću HZMO-a da dobro razmisle kako će glasati.

Umirovljenike čekaju gladne godine

Hrelja traži da neovisni eksperti procijene koliko bi mirovine trebale rasti

U Upravnom vijeću HZMO-a jest i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović te šef Županijske organizacije HSU-a Krapinsko-zagorske županije Josip Kovačić. Oni, naravno, mogu biti nadglasani, no HSU ih svejedno poziva da glasaju u interesu umirovljenika.

“Predstavnici umirovljeničkih udruga u Upravnom vijeću mogu samo slušati što je odlučeno, Nacionalno vijeće koje je savjetodavno tijelo Vlade rasrpavljat će o usklađivanju nakon usklađivanja. Što će mi savjet nakon što se poskliznem? Zamisli: mokar pod, tvoj savjetnik to vidi, padneš i polomiš kosti, savjetnik traži sastanak na kojem ćete raspravljati koliko boli ruka”, slikovito HSU opisuje situaciju.

Nadaju se da će HZMO dobro razmotriti današnju odluku te očekuju da će u zapisniku pisati da su se na toj sjednici čuli prigovori predstavnika umirovljeničkih udruga.

“Skockajte se ili otkotrljajte dalje”

pare
Obrat oko usklađivanja mirovina: Umjesto 3, rastu 1,41 posto!

HSU također piše da izabrani predstavnici umirovljenika moraju moći surađivati, a ako im privatni odnosti to ne dopuštaju, imaju dvije opcije: srediti privatne nesuglasice ili se povući iz uloge predstavnika.

“Svi imamo bivše prijatelje. Ljudski je razumljivo da se ljudi slažu pa prestanu slagati, ali nije politički mudro. Kad preuzmeš odgovornost zastupanja stotina tisuća ljudi, moraš se odreći nekih svojih sloboda. Primjerice, slobode da nekoga ne podnosiš. Privatne nesuglasice se moraju zaboraviti ako želiš raditi za javni interes”, tvrde iz HSU-a.

To je dakako aluzija na relativno loše odnose između HSU-a i umirovljeničkih udruga, a na njihovoj relaciji proteklih godina nerijetko lete otrovne strelice.

Odluka Upravnog vijeća HZMO-a trebala bi biti poznata tijekom dana.

 

 

Danas je odluka o usklađivanju mirovina: HSU poziva da umirovljenici glasaju protiv rasta od 1,41 posto!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap