Obrat oko usklađivanja mirovina: Umjesto 3, rastu 1,41 posto!

Josip Mihaljević
21. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Prije dva dana, objavili smo nepotpuni izračun bivšeg saborskog zastupnika Željka Šempera koji je kazao kako će umirovljenici temeljem usklađivanja dobiti između 2,5 i 3 posto veće mirovine. Nakon što je Državni zavod za statistiku objavio sve potrebne podatke za formulu izračuna usklađivanja, Šemper je jučer izračunao kako bi mirovine trebale rasti za okruglih 3 posto. Međutim, informacije iz Upravnog vijeća HZMO-a su bitno drugačije – prema njima, stopa usklađivanja iznosi tek 1,41 posto!

pare

Foto: Unsplash

Mirovine će, po svemu sudeći, uskoro rasti za 1,41 posto! Tu je informaciju na svojim društvenim mrežama objavio Sindikat umirovljenika Hrvatske, a predsjednica sindikata Jasna A. Petrović članica je Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji donosi odluku o usklađivanju.

Službena odluka bi trebala biti objavljena već idućeg tjedna.

Na prosječnu mirovinu u Republici Hrvatskoj (2.524,76 kuna) to donosi rast od 35,5 kuna, dok će prosječna mirovina onih umirovljenika koji su cijeli staž ostvarili u Hrvatskoj (2.830,95) rasti za 40 kuna.

“Mirovine  rastu usklađivanjem za samo 1,41 posto! Pred starima su puste i gladne godine. Korona i smanjeni rast plaća siromaše jelovnik umirovljenika”, komentiraju iz Sindikata umirovljenika.

Prema izračunu bivšeg saborskog zastupnika, mirovine bi trebale rasti dvostruko više

šemper željko
Šemper izračunao koliko bi mogle rasti mirovine: Umirovljenici bi se mogli ugodno iznenaditi!

Prije dva dana objavili smo preliminarni izračun bivšeg saborskog zastupnika Željka Šempera koji je pogledao parametre usklađivanja koje objavljuje Državni zavod za statistiku, a Šemper je rekao da će mirovine rasti između 2,5 i 3 posto.

U međuvremenu je DZS objavio i podatke o plaćama za lipanj, a Šemperov najnoviji izračun kaže da bi stopa usklađivanja trebala biti točno 3 posto.

“U 1. polugodištu 2020. u odnosu na 2. polugodište 2019. bruto plaće porasle su 4,4 posto, a potrošačke cijene bilježe pad od 0,2 posto”, tvrdi Šemper.

Formula izračuna nalaže da se uzima 70% jačeg parametra (u ovom slučaju rast plaća) i 30% slabijeg parametra (u ovom slučaju indeks potrošačkih cijena), što donosi rast od tri posto.

Šemperov izračun:

  • rast bruto plaća 4,4 x 70% = 3,08%
  • pad potrošačkih cijena 0,2 x 30% = 0,06%
  • izračun: 3,1 – 0,1 = 3%

U tom bi scenariju prosječna hrvatska mirovina narasla za 75 kuna, dok bi oni koji su čitav staž odradili u Hrvatskoj dobili 85 kuna veću mirovinu.

HZMO smo zamolili da nam pošalju izračun usklađivanja, odnosno kako su došli do postotka od 1,41 posto, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap