S kime koaliraju umirovljeničke stranke: HSU sklopio 106 koalicija s HDZ-om i 103 sa SDP-om

Josip Mihaljević
14. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljeničke stranke u pravilu slabo prolaze na lokalnim izborima pa im one posluže kao plodno tlo za sklapanje koalicija. Evo kako su se koalicije sklapale kod tri najveće umirovljeničke stranke u Hrvatskoj.

Foto: Lazar Grujić (Stranka umirovljenika, Milivoj Špika (Blok umirovljenici zajedno) i Veselko Gabričević (Hrvatska stranka umirovljenika) | Youtube screenshot

Umirovljeničke su se stranke dobrano “nakoalirale” ususret lokalnim izborima. Faktograf.hr je na društvenim mrežama podijelio interaktivnu tražilicu na kojoj se mogu pronaći sve sklopljene koalicije pojedine stranke. Mi ćemo prikazati kako su koalirale tri najveće umirovljeničke stranke, HSU, BUZ i SU. Prikazane su koalicije za sve vrste izbora, a nezavisne liste i stranke bez koalicija izuzete su iz Faktografove analize.

HSU: 106 koalicija s HDZ-om, 103 sa SDP-om

HSU HDZ koalicija
Koalicija potpisana: Padaju ostavke u HSU, članovi poručuju kako je Gabričević uništio zagrebačku organizaciju

Najviše je odjeknula HSU-ova koalicija s HDZ-om u Zagrebu, zbog koje su izbili i poprilični neredi u stranci. Međutim, kada pogledamo širu sliku, HSU je ravnomjerno, barem kada se pogleda količinski, koalirao i s HDZ-om (106 koalicija) i sa SDP-om (103 koalicije).

Slijede HSS (78), HNS (61), Reformisti (43), HSLS (39), HSS Braće Radić (31), Glas (27), a tu je i nezavisna lista Damira Bajsa s kojom su koalirale sve tri umirovljeničke stranke.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Što se tiče međusobnih koalicija umirovljeničkih stranaka, HSU je sklopio 28 koalicija s Blokom umirovljenici zajedno i 24 koalicije sa Strankom umirovljenika.

HSU ima ukupno 41 koalicijskog partnera, a puni popis možete vidjeti OVDJE. S lijeve strane samo odaberite HSU, a onda će vam se automatski pokazati sve sklopljene koalicije na izborima.

BUZ: Dominiraju koalicije s HNS-om i HSS-om Braće Radić

milivoj špika
Milivoj Špika je kandidat platforme 'Umirovljenici zajedno' za zagrebačkog gradonačelnika

Blok umirovljenici zajedno jedina je umirovljenička stranka koja ima kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Što se tiče koalicija diljem države, najviše koalicijskih sporazuma sklopili su s HNS-om (45) i HSS-om Braće Radić (41).

S nezavisnom listom Damira Bajsa imaju 26 koalicija, kao i s Glasom i Nezavisnim seljacima Hrvatske (NSH). Imaju još 24 sklopljene koalicije s Reformistima, 23 s Demokratima i 22 s HSS-om.

Što se tiče koaliranja s drugim umirovljeničkim strankama, BUZ je sklopio 28 koalicija s HSU-om i 24 koalicije sa Strankom umirovljenika.

Ukupno su pronašli 20 koalicijskih partnera, a puni popis BUZ-ovih koalicija pogledajte OVDJE.

SU: Najviše koalicija s Reformistima i HNS-om

grujić
Stranka umirovljenika daje podršku Milanoviću, par mjeseci ranije kazali da je nevjerojatno srozao ugled institucije

Stranka umirovljenika, kojoj koalicije s raznim političkim akterima nikada nisu teško padale, skupila je ukupno 32 različita koalicijska partnera. Najviše ih imaju s Reformistima (32), HNS-om (30) i HSS-om (27).

Po 24 koalicije imaju s Damirom Bajsom, Glasom, i Nezavisnim hrvatskim Seljacima.

Kao što smo naveli, koalirali su 24 puta s Hrvatskom strankom umirovljenika i još toliko puta s Blokom umirovljenici zajedno.

Popis njihovih koalicija možete pronaći OVDJE.

 

S kime koaliraju umirovljeničke stranke: HSU sklopio 106 koalicija s HDZ-om i 103 sa SDP-om
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap