Koalicija potpisana: Padaju ostavke u HSU, članovi poručuju kako je Gabričević uništio zagrebačku organizaciju

Josip Mihaljević
22. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević potpisao je danas koalicijski sporazum s HDZ-om i HSLS-om o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Zagrebu. Članovi stranke poručuju kako je Gabričević stranku bacio na koljena i da je ovim potezom grubo prekršio statut.

HSU HDZ koalicija

Foto: Herman (HDZ), Gabričević (HSU), Filipović (HDZ) | Youtube screenshot

Kao što smo jučer najavili, Hrvatska stranka umirovljenika danas je potpisala koalicijski sporazum s HDZ-om (i HSLS-om) o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Gradu Zagrebu.

Sporazum su potpisali Mislav Herman, šef Gradske organizacije Grada Zagreba, Darko Klasić, šef Gradske organizacije HSLS-a Grada Zagreba i Veselko Gabričević, šef HSU-a.

Gabričević: Prepoznali smo šansu

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević odmah je na početku objasnio zašto su ušli u ovu koaliciju:

plenkovic gabricevic
Koalicija dogovorena: Hrvatska stranka umirovljenika na lokalne izbore ide s HDZ-om

“Odgovor je vrlo jednostavan. Mi smo u ovoj koaliciji prepoznali da imamo šansu, da mnoge probleme koji tište umirovljenike u Gradu Zagrebu možemo riješiti u narednom periodu od četiri godine, a nadam se da ćemo kasnije nastaviti u tom smjeru. Naišli smo na razumijevanje kod koalicijskog partnera, imamo neke zajedničke stavove i poglede vezane za umirovljenike koje je potrebito rješavati u narednom periodu.

Nismo od onih koji žele uzeti vlast u svoje ruke u Gradu Zagrebu, da budemo gradonačelnici, zamjenici i te funkcije – tu imamo zato našeg gradonačelnika (Filipovića, op.a.).

Vrijeme je da se u Zagrebu počne i krene s riječi na djelo”, kazao je Gabričević.

Najavio je izgradnju tri nova doma za starije, plan je izgraditi najmanje jedan hospicij i dva dnevna boravka.

“Pobrinut ćemo se da uvedemo i institut pravobranitelja za starije osobe i osobe treće životne dobe. To je skupina koja je najranjivija i koja je u tom smislu zapuštena”, kazao je Gabričević.

Preko 50 posto umirovljenika u Zagrebu živi u zoni siromaštva, dodao je Gabričević.

“Zajedno s novim vodstvom u Gradu Zagrebu borit ćemo se da oni što prije iziđu iz zone siromaštva i da žive životom dostojnim čovjeka. To su osnovni razlozi zbog kojih smo u ovoj koaliciji, siguran sam da ćemo na čelu s novim gradonačelnikom ove ciljeve uspjeti realizirati”, zaključio je Gabričević.

Gabričević komentirao Hrelju i Špiku

Kandidat za gradonačelnika Davor Filipović kazao je kako su umirovljenici važni i da imaju važno mjesto u HDZ-ovom programu.

Špika poslao otvoreno pismo šefu HSU-a: "Generale, vi ste sramota za sve nas, da imate srama odstupili bi"

“Želim osigurati svim našim umirovljenicima dostojanstvenu starost. Sad je bitno podići transparentnost na najveću moguću razinu, sad je bitno osigurati dostojanstvenu starost našim umirovljenicima, učinit ću sve da s našim partnerima i sugrađanima učinimo naš grad da bude Grad u kojem najbolji pobjeđuju, a najslabiji su zaštićeni”, poručio je Filipović.

Gabričević je odgovarao na pitanje o prodaji stranke na štetu umirovljenika, radi se o tezi koju je u javni prostor poslao predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika:

“Mislim da je bespredmetno uopće gospodina Špiku komentirati. Onaj tko pozna gospodina Špiku, mislim da ne treba trošiti mnogo riječi. Gospodin Špika ide samostalno na izbore, on je kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. Kako će proći, vidjet ćete vrlo brzo”, kazao je Gabričević.

Bilo je pitanja i o Hreljinoj najavi da će glasati za opoziv ministra Vilija Beroša i o mogućoj suradnji HSU-a i HDZ-a na nacionalnoj razini:

“To su naši unutarstranački problemi, za sada ih uspješno rješavamo. O konkretnom pitanju ćemo se dogovoriti, vidjet ćete kada to pitanje dođe na dnevni red kako će se ponašati naš saborski zastupnik”, kazao je Gabričević.

Zagrebački HSU-ovci: Stranka je na koljenima, zagrebačka organizacija je uništena

Reakcija zagrebačkih HSU-ovaca na potpisivanje ove koalicije je očekivana. Predsjednica Gradske organizacije HSU-a Grada Zagreba Davorka Vukadin podnijela je ostavku i napustila stranku. Saznajemo kako je Gabričević raspustio čak devet od 17 HSU-ovih organizacija Gradskih četvrti jer je članstvo odbilo koalirati s HDZ-om, a u jednoj organizaciji su svi samostalno podnijeli ostavke. Oni su, sukladno njihovom statutu, htjeli samostalno izaći na izbore i predsjednikov potez smatraju sramotnim. Kažu da će u najmanju ruku biti puno posla za Ministarstvo uprave i da je Gabričević grubo prekršio statut.

Kako nam pričaju članovi HSU-a, slične stvari su se dogodile u Slavonskom Brodu i u Vodicama.

Silvano Hrelja odlazi s mjesta predsjednika HSU-a!

“Ja sam rano prepoznala važnost umirovljeničkih tema i nakon više od deset godina primorana sam napustiti stranku. Potez predsjednika stranke gospodina Gabričevića više je nego sramotan. Uopće nije problem hoće li HSU ići lijevo ili desno, problem je način na koji je “generalčina” ovo izvela. On je nestatutarno raspustio organizacije Gradskih četvrti, a bilo je nestatutarnih odluka Predsjedništva koje su donesene retroaktivno. Ovo će itekako imati dalekosežne posljedice  za HSU, a za zagrebačku organizaciju se slobodno može reći da je uništena.

Meni je žao jer su pojedine organizacije samostalno htjele izaći na izbore, ovim putem se ispričavam članovima Matice umirovljenika Hrvatske jer smo s njihovim članovima dogovarali zajednički izlazak, ali onda je general donio svoje nedemokratske zapovjedi”, kazala nam je Davorka Vukadin.

Čuli smo se i s predsjednicom Gradske četvrti Sesvete Dragicom Trumbetaš:

“Raspustio je devet organizacija Gradskih četvrti, a u jednoj su svi samostalno dali ostavke. Nama je predsjednik stranke priopćio odluku da mi moramo ići u koaliciju s HDZ-om. Mi smo se opredijelili da ne želimo ići, to nam statut dopušta, da idemo samostalno na izbore. Već sljedećeg dana smo dobili odluku da smo raspušteni. HSU je na koljenima, to se nije dogodilo samo ovdje, raspuštena je organizacija u Slavonskom Brodu i u Vodicama. Situacija je mučna, mi se borimo legalnim sredstvima, ali predsjednik stranke se uopće ne obazire na statut”, kazala nam je Dragica Trumbetaš.

Članovi HSU-a su nam rekli kako je Gabričević od HDZ-a dobio jedno rubno mjesto za Gradsku skupštinu “s naznakom da će se pomicati ako netko umre”. A za Gradske četvrti su dogovorena dva rubno prolazno mjesta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap