Od rujna novi europski projekt za starije: besplatno se nude nova znanja i vještine

Jelena Ratko
26. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Centar za kulturu Trešnjevka najavljuje novi projekt namijenjen društvenoj i kulturnoj integraciji osoba treće dobi. Planirane su razne besplatne aktivnosti, a svi zainteresirani moći će se prijaviti u rujnu.

Foto: pixabay.com

Projekt “U potrazi za istinom” organizira Centar za kulturu Trešnjevka, provodi ga Ministarstvo kulture, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz natječaj “Umjetnost i kultura 54+”. Cilj projekta je e-inkluzijom uključiti građane zrele generacije u kulturne i kreativne aktivnosti te poduprijeti inicijative kojima je svrha interakcija kulture i socijalno osjetljivih i marginaliziranih skupina iz Strategije kulturnog razvitka Grada Zagreba 2015.-2022.

Nositelj projekta je Centar za kulturu Trešnjevka, a partneri su Arheološki muzej Grada Zagreba i Udruga Telecentar.

Multimedijalne produkcije

Svi besplatni programi koji će se provoditi u sklopu ovog projekta bit će namijenjeni osobama starije dobi, a počet će se provoditi u rujnu ove godine. Osnovne aktivnosti projekta su multimedijalne produkcije koje slijede trendove razvoja kulturnih i kreativnih industrija. Organizira se izložba o kulturnoj baštini Zagreba i Zagrebačke županije, a planirane su i razne digitalne i umjetničke radionice koje doprinose provedbi Agende novih vještina za Europu – ona govori o nužnosti razvoja digitalnih kompetencija, kulturne svijesti i izražavanja, odnosno sposobnosti da se cijeni kreativna važnost ideja, iskustava i osjećaja u medijima kao što su glazba, književnost te vizualne i izvedbene umjetnosti.

Aktivnosti projekta bit će podijeljene u dvije skupine – Multimedijsku akademiju i Umjetničke radionice. U sklopu Multimedijske akademije, održat će se radionice digitalnog pripovijedanja, radionice Multimedijske predprodukcije, Multimedijske produkcije, Multimedijske postprodukcije i e-inkluzije. Od umjetničkih radionica, bit će organizirana kazališna i plesna radionica, glazbena radionica te radionice produkt dizajna i keramike. Po završetku ovih aktivnosti, radovi nastali na radionicama bit će predstavljeni na Multimedijskoj izložbi.

Za jesen i zimu 2018. godine, upisi će biti od 17. do 30. rujna.

Evo programa planiranih aktivnosti:

Utorkom, od 10 do 12 sati, u Domu kulture Prečko : Druženje i pjevanje

Utorkom i četvrtkom, od 20:30 do 22 sata, u Domu kulture Prečko : Društveni ples

Srijedom, od 12 do 13 sati, u Domu kulture Prečko: Konverzacija engleskog jezika

Srijedom, od 17 do 18:30 sati, u Domu kulture Prečko : Ljekovito bilje

Četvrtkom, od 13 do 14 sati, u Domu kulture Prečko: Inkluzivna plesna radionica – terapija plesom

Petkom, od 10 do 12 sati, u Domu kulture Prečko: Razmjena vještina

Srijedom, od 10 do 11:30 sati, u CKT-u: Multimedijska akademija MEDIA LAB Video/Zvuk/Fotografija

Četvrtkom, od 10 do 11:30, u CKT-u: Multimedijska akademija Osnove korištenja pametnih telefona i tableta

Srijedom i četvrtkom, od 11 do 13 sati, u CKT-u: Start Art – likovne radionice

U CKT-u već se provodi program Praktikum 50+, koji kroz projekte i programe za osobe zrelije dobi, potiče građane na aktivnost i uključuje ih u društvena događanja. Radi se na zajedništvu i timskom duhu, razvijanju kreativnosti, poboljšanju psihičkog i fizičkog zdravlja, samorazvoju i kvalitetnom provođenju vremena. U tom duhu, CKT nastavlja djelovati i u projektom U potrazi za istinom. Dosad, većina voditelja također su bili umirovljenici koji su kroz svoj rad stekli potrebna znanja i vještine te ih danas prenose na ostale umirovljenike. Projekt sufinancira Grad Zagreb.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap