Reakcije umirovljenika na dodatak: “Neka probaju oni da žive, ne cijeli mjesec, nego jedan tjedan!”

Jasmina Grgurić
29. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenici u Federaciji BiH uspjeli su izboriti dodatak pa će tako uz srpanjsku mirovinu dobiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosima od 100 do 120 KM, odnosno od 380 do 460 kuna. Međutim, s takvim iznosima nipošto nisu zadovoljni jer su im mirovine mizerne. Naime, najniža mirovina iznosi 382 KM, odnosno 1.464 kune, a umirovljenici su ostali i bez travanjskog usklađivanja koje bi im donijelo trajno veća primanja, uz makar simboličku povišicu.

Umirovljenicima susjedne BiH u srpnju uz mirovinu stiže i dodatak do 100 do 120 konvertibilnih maraka, što je od 380 do 460 kuna. S takvim iznosima nisu zadovoljni, jer su prije svega ogorčeni premalenim mirovinama koje ih drže u siromaštvu. Pomoć će im, kažu, dobro doći, ali nije rješenje za kroničnu besparicu, tim više jer su ove godine ostali i bez redovnog travanjskog usklađivanja mirovina.

“To što daju, to je bijeda, sirotinja”

Među 425.000 umirovljenika, najviše je onih s mirovinama ispod 400 konvertibilnih maraka. Najniža mirovina iznosi 382 KM, zajamčena je 478 KM, a najviša mirovina iznosi 2.174 KM.

Minimalnu mirovinu prima skoro 175.000 umirovljenika, zajamčenu oko 20.000, a maksimalnu svega 486 umirovljenika. Više od 30.000 osoba prima mirovinu između 100 i 382 KM, a njih više od 26.000  prima do svega 50 KM penzije.

Ovo su samo neki od njihovih komentara za Radioteleviziju Bosne i Hercegovine:

Umirovljenici u BiH izborili novčanu pomoć, uplata stiže u kolovozu!

“Možda nekome nešto malo znači, ali u suštini ne znači ništa. Pogledajte, minimalna mirovina 380 KM, čovjek koji je radio 40 godina da ima takvu mirovinu”.

“Neka probaju oni da žive. Ne cijeli mjesec, nego barem jednu nedjelju dana”.

“Normalno da nisu dovoljne mirovine, a to što daju, to je bijeda, sirotinja”.

“Vjerojatno je malo. Je l’ vas ko pita kolika je korpa, ili koliki je budžet. Ne molim, znači ministri riješe da je toliko i završen je posao”.

Još se uvijek nadaju povećanju mirovina

“Kategorije umirovljenika do zagarantirane mirovine faktički će dobiti 120 KM, dok će umirovljenici iznad zagarantirane, a do najviše mirovine dobiti 100 KM. Riječ je skoro o cjelokupnoj penzionerskoj populaciji budući da najviše mirovine u Federaciji BiH ostvaruje svega par tisuća osoba” – rekao je pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH, Kenan Spahić.

U Savezu udruženja umirovljenika FBiH podsjećaju javnost i političare da mnogi umirovljenici žive na rubu egzistencije. Zato se još uvijek nadaju povećanju mirovina.

“Mi se iskreno nadamo, a već pokazatelji govore u ovoj godini za ovih prvih četiri do pet mjeseci da se iduće godine mogu očekivati povoljniji izvještaji” – kaže predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH,  Redžo Mehić.

Da umirovljenici nisu ekonomska snaga, podsjeća ekonomist Željko Rička. Uz sve zabrinjavajuće ekonomske poremećaje, kaže, tu je i činjenica da je broj zaposlenih krajem prošle godine bio 520.000, a umirovljenika je oko 420.000. Nezaposlenih je preko 300.000. Trajno povećanje mirovina je stoga vrlo diskutabilno.

“Ukoliko u dogledno vrijeme ne bude nekog sistemskog rješenja za ove odnose između broja zaposlenih i broja umirovljenika, bojim se da nam budućnost nije dobra”- smatra Ričko.

Upozorava da se ekonomske mjere za stabilizaciju hitno moraju poduzeti, jer je trenutno većina mirovina dostatna samo da pokrije režije, i to nauštrb hrane i lijekova.

Reakcije umirovljenika na dodatak: “Neka probaju oni da žive, ne cijeli mjesec, nego jedan tjedan!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap