Umirovljenici traže izvanredno povećanje mirovina i isplatu pomoći!

Jasmina Grgurić Zanze
16. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenicima, nezadovoljnima malenim mirovinama, neimaštinom i životom u pandemijskoj krizi je, blago rečeno, dosta. Prijete prosvjedima zbog izostanka usklađivanja mirovina te traže njihovo izvanredno povećanje, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći.

Ilustracija: Pixabay

Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine već drugu godinu zaredom ostali su bez redovnog travanjskog usklađivanja, odnosno povećanja mirovina. Zbog toga prijete prosvjedima, tražeći da se mirovine izvanredno povećaju, kao i da im se isplati jednokratna novčana pomoć.

Naime, predstavnici umirovljenika lani su u lipnju postigli dogovor o povećanju mirovina s Vladom Federacije BiH pa se istom scenariju nadaju i ove godine. U protivnom su, kažu, spremni na radikalne poteze.

Zbog teške materijalne situacije umirovljeničke populacije u Federaciji BiH, izostanka redovitog travanjskoga usklađivanja mirovina, predstavnici Saveza udruga umirovljenika FBiH traže sastanak s predstavnicima Vlade kako bi se razgovaralo o povećanju mirovina, potvrdio je nedavno Suljo Bekan, član Upravnog odbora Saveza. Zaključak je to sjednice Upravnog odbora Saveza koja je održana prošlog tjedna, piše Večernji list.

Pritom su dali rok premijeru Fadilu Novaliću da u sljedećih 15 dana sazove sastanak s predstavnicima umirovljenika. Uz redovito usklađivanje mirovina, koje je izostalo u travnju, umirovljenici traže i jednokratne pomoći za sve korisnike Federalnog zavoda MIO, osim onima s najvišim mirovinama.

Susjedni umirovljenici traže usklađivanje mirovina jer su namirnice poskupjele

Traže izvanredno povećanje svih mirovina, osim najviših, retroaktivno od 1. siječnja 2021. s obračunom mirovina za srpanj 2021. godine. Ako se Vlada FBiH ne očituje po zahtjevima, Upravni odbor prezentirat će daljnje korake, a koji će najvjerojatnije biti prosvjedi, naveli su iz Saveza umirovljenika.

Prošle su godine na isti način izborili povećanje mirovina za 2,8 posto, a ono im je isplaćeno u rujnu za kolovoz.  Izuzev onih s najvećim mirovinama, umirovljenici su prilikom isplate mirovina za kolovoz dobili i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. siječnja 2020. godine.

Također smatraju kako je potrebno izvršiti hitnu izmjenu federalne esencijalne liste A i B na koju bi bili uvršteni lijekovi nužni za COVID-19 i druge post COVID lijekove.

Copy link
Powered by Social Snap