Umirovljenici u BiH izborili novčanu pomoć, uplata stiže u kolovozu!

Jasmina Grgurić
24. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenici Bosne i Hercegovine zatražili su ovoga mjeseca izvanredno povećanje mirovina, s obzirom da je travanjsko usklađivanje izostalo. Zatražili su i isplatu jednokratne novčane pomoći, a u suprotnom su najavili prosvjede. Dva tjedna kasnije uspjeli su izboriti dio svojih zahtjeva pa će tako pomoć u kolovozu biti isplaćena svima.

Foto: Pixabay

Predstavnici Saveza udruga umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine zatražili su sredinom ovoga mjeseca izvanredno povećanje mirovina, jer je travanjsko usklađivanje izostalo. Zbog teške materijalne situacije umirovljeničke populacije zatražili su i isplatu jednokratne pomoći, a u suprotnom su najavili prosvjede. Inače, povećanje mirovina izborili su lani u lipnju, nakon što ni tada nije bilo proljetnog usklađivanja.

Usklađivanja po svemu sudeći neće biti, ali stiže novčana pomoć.

Najviše će dobiti oni s najnižim mirovinama

Premijer Fadil Novalić donio je odluku da će svi umirovljenici u kolovozu dobiti novčanu pomoć. Odluka još nije službeno potvrđena, ali već je poznato da će najviše dobiti umirovljenici s minimalnim primanjima, odnosno mirovinom od 382 KM.

Kako neslužbeno doznaje Klix.ba, uplata će biti realizirana 5. kolovoza uz srpanjsku mirovinu.

U FBiH je trenutno nešto više od 425.000 penzionera. Najniža penzija iznosi 382 KM, zajamčena je 478 KM, a najviša penzija iznosi 2.174 KM. Minimalnu penziju prima skoro 175.000 penzionera, zajamčenu prima skoro 20.000, a maksimalnu 486 penzionera. Više od 30.000 osoba prima penziju između 100 i 382 KM, a više od 26.000 osoba prima do 50 KM penzije.

Pomoć od 380 do 460 kuna

Kako neslužbeno saznaje Avaz, umirovljenici bi trebali dobiti novčanu pomoć u iznosu od 100 do 120 KM, što je od oko 380 do 460 kuna.

Umirovljenici traže izvanredno povećanje mirovina i isplatu pomoći!

“Ovo je trenutno jedina opcija da koliko, toliko pomognemo ovoj zaslužnoj kategoriji stanovništva i ovo je bio najbolje i najbrže rješenje kojim pomažemo penzionerima, a istovremeno ne kršimo Zakon o PIO/MIO i ne ugrozimo postignutu stabilnost penzionog fonda i redovnost isplata penzija. Ni u kom slučaju nismo željeli podleći populističkim potezima kojim bismo zasigurno ugrozili tekško postignutu likvidnost fonda i prekršili zakonske odredbe. Usklađivanje penzija je zakonski regulisano i precizirano je kad se i kako mogu uvećavati penzije. Nadam se da penzioneri razumiju naše napore i opredijeljenost da stabilnost i redovnu isplatu penzija ne dovedemo u pitanje”, kazao je premijer Novalić.

Umirovljenici u BiH izborili novčanu pomoć, uplata stiže u kolovozu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap