Pula dobiva novi smještaj za beskućnike: Uskoro se otvara prenoćište za osobe u potrebi

Milan Dalmacija
13. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Uz već postojeće prihvatilište, Pula će početkom veljače dobiti i prenoćište za beskućnike. U 116 četvornih metara u Tršćanskoj 26 svi u potrebi će moći doći bez procedure i papirologije. Grad Pula je izdvojio 300.000 kuna za opremanje prenoćišta i zapošljavanje djelatnika, ali iz Udruge Institut Pula mole donacije opreme, uglavnom odjeće i kućanskih predmeta.

Prenoćište u Puli | Foto: Screenshot: Google Maps

Pula će, uz prihvatilište, uskoro dobiti i prenoćište za beskućnike. Prostor je osigurao Grad Pula, a vodit će ga udruga Institut Pula koja je za rad prenoćišta dobila i 300.000 kuna, piše Istra24. Ovim potezom se pohvalio i gradonačelnik Filip Zoričić.

– Na adresi Tršćanska 26 od veljače će vrata otvoriti prvo pulsko prenoćište za beskućnike. Radi se o gradskom prostoru koji smo ustupili udruzi Institut Pula, a opremanje prostora od 116 kvadrata te zapošljavanje dvije osobe sufinancirali s 300.000 kuna. Razlika u odnosu na prihvatilište je ta da će ovdje moći prespavati svi u potrebi, bez prethodnih procedura te boraviti do 7 sati ujutro. U prenoćištu će imati osiguran topli obrok, tuš te pranje odjeće. Hvala i čestitam svima uključenima u ovaj plemeniti projekt, uz nadu da će što manje naših sugrađana biti u situaciji da treba ovakav vid pomoći, napisao je Zoričić na Facebooku.

Sve je više beskućnika u Hrvatskoj: 'Doći će do porasta broja umirovljenika u riziku od beskućništva'

No, prostor treba u potpunosti opremiti. Namještaj je kupljen ili doniran, ali nedostaju još neke potrepštine: jastuci, popluni, plahte i deke za jednu osobu; ručnici; kuhinjske krpe; donje rublje (gaće, potkošulje, čarape); papuče broja 43-46; trenirke (S, M i L); majice kratkih rukava; mašina za suđe; fotelje za razvlačenje; noćni ormarići (poput bolničkih, na kotačiće); samostojeća lampa; tanji zidni televizor; velika termosica; mikrovalna; veliki lonac (za cca 15 ljudi) i kuhinjski pribor.

Građani koji mogu i žele donirati opremu za prenoćište mogu se javiti na Facebook grupu Naš san njihov osmijeh ili izravno udruzi Institut Pula. Za razliku od prihvatilišta koje vodi Crveni križ Pula, a koje ima svoja pravila o zloporabi droga i alkohola, u prenoćištu će moći prespavati svi koji su u potrebi, bez procedure i papirologije. Jedino ograničenje je zabrana unosa droga, alkohola i oružja u prostorije prenoćišta.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap