Pučka kuhinja u Zagrebu dobila 330 posto veći račun za plin, reagirali iz Grada Zagreba

Josip Mihaljević
28. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Pučka kuhinja na Svetom Duhu svakodnevno priprema četristotinjak obroka za siromašne i gladne. U prosincu prošle godine plaćali su račun za plin nešto manji od šest tisuća kuna, da bi ove godine dobili račun od preko 25 tisuća kuna. Iz Grada Zagreba se posipaju pepelom i kažu da će platiti razliku između računa.

radijator

Foto: Unsplash

Pučka kuhinja na Svetom Duhu svakodnevno priprema četristotinjak obroka za siromašne i gladne. Prije dva dana voditelj kuhinje fra Vladimir Vidović podijelio je putem društvenih mreža račun za plin iz prosinca 2020. godine koji je iznosio 5.836 kuna i račun za plin iz prosinca ove godine koji iznosi čak 25.128 kuna.

“Je li došlo do poskupljenja plina ili nije? Prosudite sami! Slali smo apele, prigovore i molbe! Bez uspjeha! Situacija je alarmantna! Neizdrživa.

Mi smo neprofitna organizacija koja svakodnevno dijeli 400 toplih obroka za ljude u potrebi i beskućnike (…)

Što nam je činiti?”, upitao se Vidović.

Ministar Ćorić: Nedopustivo

Nova zagrebačka vlast oslanja se na prilično nemušt argument kako Gradska plinara nije ranije kupila plin po nižim cijenama i sada brojnim korisnicima naplaćuje tržišnu cijenu. Treba naglasiti da su (za sada) najviše stradali poduzetnici koji plaćaju znatno veće cijene, dok će kućanstva poskupljenja doživjeti tek od 1. travnja 2022. godine.

zarulje
HEP Općini poskupio struju za 260 posto! Načelnik ljutit: "Mirovine su mizerne, tko će to plaćati?"

Gradonačelnik Tomislav Tomašević krivnju prebacuje na bivšeg direktora Gradske plinara koji tu podružnicu vodio do listopada prošle godine.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je kako su poskupljenja za vrtiće i pučke kuhinje nedopustiva:

“Tomaševiću i Holdingu želim reći da su preuzeli odgovornost za Gradsku plinaru, neovisno o tome tko je bio direktor. U lipnju lani je imenovan šef Uprave Holdinga, tad su se trebali voditi razgovori s društvima koja su pod Holdingom. Tog trenutka cijena plina bila je nekoliko puta niža nego danas, tada su gradonačelnik i njegov tim trebali reagirati”, poručio je ministar.

Zamjenica gradonačelnika: Pokrit ćemo razliku…

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec gostovala je jučer na RTL-u te je najavila da će Grad podmiriti razliku između dva računa.

radijator
Blok umirovljenici zajedno: Vlada će podizanjem cijene struje i plina ubijati svoje građane!

“Pučka kuhinja Sv. Antun Padovanski pruža izuzetno važnu uslugu našim sugrađanima, to je oko 400 tisuća obroka dnevno. Daje važna Gradu jasno je z toga što grad financira pučke kuhinje od 2004., a u proračunu za ovu godinu predviđeno je za njih 700 tisuća kuna.

Danas poslijepodne već je izašla vijest da je gradonačelnik najavio da ćemo rebalansom pokriti razlike u cijenama za plin, to će Grad apsorbirati i tako omogućiti da ni na koji način ne ugrozimo aktivnost pučke kuhinje”, kazala je Dolenec.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap