Blok umirovljenici zajedno: Vlada će podizanjem cijene struje i plina ubijati svoje građane!

Josip Mihaljević
13. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Blok umirovljenici zajedno oglasio se priopćenjem o skorašnjim poskupljenjima energenata. Za očekivati je da ta povećanja neće biti malena pa se opravdano pitaju kako će to utjecati na starije ljude kojima su i današnji režijski troškovi ogroman dio mjesečnog budžeta.

radijator

Foto: Unsplash

“Vlada će enormnim podizanjem cijene struje i plina ubijati svoje građane”, poručili su iz Bloka umirovljenici zajedno, neparlamentarne umirovljeničke stranke koju vodi Milivoj Špika. Reakcija je to na najavu iz vlade kako nam slijedi drastičan skok cijene energenata.

“Nakon što je korona već poprilično smanjila broj umirovljenika, inflacija dovela do poskupljenja svakodnevnih potrepština čineći hrvatsku potrošačku košaricu među najskupljima u EU, na red su došli i energenti.

Najava kako bi već na proljeće struja trebala poskupjeti za 58% a plin za 59-86% uz već nenormalno visoke cijene naftnih derivata će mnoge, posebno umirovljenike i one s najnižim plaćama, doslovno dovesti u situaciju da sljedeću zimu umjesto od korone počnu masovno umirati od gladi, smrzavanja ili nemogućnosti nabave lijekova”, oštri su u BUZ-u.

“Smuljat će ih, a umirovljenici će im povjerovati”

Podsjećaju da je već danas preko pola milijuna umirovljenika s prihodima ispod linije siromaštva i da će iduća sezona grijanja biti nepodnošljiva za umirovljeničke novčanike. Dotaknuli su se i konkurencije, umirovljeničkih udruga i HSU-a koje optužuju za čvrstu suradnju s vladajućim HDZ-om:

špika milivoj
Špika: Instantno ćemo povećati mirovine za 10 posto, a u HZMO-u će "letjeti perje"

“HDZ će im vjerojatno osigurati dovoljno medijskog prostora kako bi mogli što glasnije naricati nad teškom sudbinom umirovljenika i siromašnih fingirajući već više puta viđenu “tešku borbu” s HDZ-om kako bi najavljena poskupljenja energenata na kraju “teške borbe” bila što manja. Tako će Jasna Petrović, Veselko Gabričević ili Višnja Fortuna na proljeće prestravljenim umirovljenicima i drugom osiromašenom puku dobro uvježbanim plačljivim tonom obznaniti kako su se upravo oni nesebičnim i nadljudskim naporima uspjeli izboriti da struja umjesto 58% poskupi “samo” 25 ili 30%, a plin umjesto 59-86% “samo” 30 ili 35% što će u odnosu na najavljeno poskupljenje predstaviti kao svoj izniman uspjeh”, najavljuje BUZ.

Tvrde kako će im umirovljenici pored zdravih očiju povjerovati jer ljudi radije vjeruju u “celofanom” umotane laži nego u ružnu istinu koju žive svaki dan.

Najavili masovan prosvjed na proljeće

Vladi i premijeru Plenkoviću poručuju masovan izlazak na ulice i trgove na proljeće kako bi im dali do znanja da ne prihvaćaju poskupljenja ni za 1 posto, a da za isto toliko ne porastu mirovine i plaće.

prosvjed SUH 2017
Pitali smo umirovljenike: Gotovo 85 posto ih smatra da je prosvjed jedina opcija

“Oko toga ne smije biti nikakvog kompromisa, i ako oni ne znaju kako to treba ili se može uraditi onda je vrijeme da ih zamjene oni koji znaju. Gotovo sam siguran da će već po uigranom scenariju i dirigentskom palicom HDZ-a netko od samozvanih predstavnika umirovljenika ubrzo pozivati građane, posebno umirovljenike na “prosvjed”, ali s ciljem kako bi opstruirali ili otupili oštricu pravog prosvjeda na koji umirovljenike i građane mogu pozvati samo oni koji drže do svog dostojanstva”, zaključuje autor priopćenja i šef BUZ-a Milivoj Špika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap