Prve statističke procjene: Inflacija je u ožujku pala, ali su cijene hrane porasle; hoće li nastavak vladinih mjera pomoći?

Milan Dalmacija
31. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku, inflacija u ožujku je pala, odnosno iznosi 10,6 posto na godišnjoj te 0,8 posto na mjesečnoj razini. Unatoč tome, hrana je poskupjela za 15,3 posto. Od sutra kreće nastavak vladinog paketa mjera u kojem su između ostalog predviđena i daljnja ograničenja cijena pojedinih prehrambenih proizvoda.

Inflacija je, prema Troskotu, pojela usklađivanje mirovina u sljedećih pet do šest kvartala | Foto: Unsplash

Državni zavod za statistiku objavio je prve procjene indeksa potrošačkih cijena u ožujku. Prema njihovoj procjeni, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, u ožujku 2023. u odnosu na ožujak 2022., odnosno na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 10,6 posto, dok su u odnosu na veljaču 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,8 posto.

Inflacija u ožujku 2023. prve procjene DZS-a | Foto: DZS

plenkovic
Plenković u detalje predstavio novi paket mjera: Donosimo na što sve umirovljenici mogu računati

Pritom je procijenjena godišnja stopa promjene za hranu, piće i duhan iznosi 15,3 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 9,3 posto, za usluge 8,2 posto te za energiju 7,5 posto. Na mjesečnoj razini porast stope procijenjen je za industrijske neprehrambene proizvode bez energije za 2,2 posto, hranu, piće i duhan za jedan posto te usluge za 0,2 posto. Istodobno, prema prvoj procjeni pad stope za energiju procijenjen je za 0,7 posto. Detaljnije podatke o inflaciji za ožujak će DZS predstaviti 17. travnja.

Indikativno, DZS je objavio svoju procjenu svega dan uoči nastavka vladinih mjera za pomoć građanima i poduzetništvu u borbi protiv inflacije. U tim su mjerama, osim dodataka za umirovljenike i primatelje dječjeg doplatka, između ostalog, i ograničene cijene osam prehrambenih proizvoda, električne i toplinske energije te plina.

Tek treba vidjeti hoće li novi/stari paket mjera utjecati na pad cijena hrane i energenata, pogotovo uoči Uskrsa. Statistika će nam to pokazati za tri tjedna, ali bitnije je iskustvo potrošača s cijenama iz trgovačkih centara.

Ograničene cijene hrane | Foto: Vlada RH

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap