Prva procjena za travanj kaže kako inflacija i dalje pada, ali…

Ana Kanazir
2. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku je objavio prvu procjenu potrošačkih cijena za travanj. Prema podacima je vidljivo kako inflacija pada već peti mjesec za redom, odnosno inflacija je u travnju ove godine usporila na 8,8 posto. Ipak, cijene dobara i usluga su se na mjesečnoj razini, u odnosu na ožujak, povećale za 0,9 posto.

Starija ženska osoba u trgovini

Poskupljenja u trgovinama | Foto: Unsplash

Kao što smo već pisali ovdje, inflacija je u studenome iznosila 13,5 posto, dok je u ožujku inflacija iznosila 10,7 posto. Osim toga, prema podacima Eurostata je vidljivo i kako godišnja stopa inflacije pada u cijeloj eurozoni i cijeloj Europskoj uniji, o čemu možete čitati u ovom tekstu.

Žena gleda u popis za kupovinu
Inflacija pada četvrti mjesec za redom, a porasle su cijene odjeće i obuće

Stopa inflacije se bitno smanjuje iz mjeseca u mjesec, a ovo je i prvi puta od travnja prošle godine da je inflacija ponovno jednoznamenkasti broj. Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa promjene za hranu, piće i duhan iznosi 14 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,6 posto, za usluge 7,8 posto i za energiju 1,1 posto.

Bilježi se i porast stope na mjesečnoj razini i to u kategoriji industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 1,5 posto, hrana, piće i duhan, za 0,9 posto, i usluge, za 1 posto. Zanimljivo je kako je prema prvoj procjeni pad stope procijenjen za komponentu energija, za 0,4 posto.

Ovo su tek prve procjene, dok će se konačni podaci za travanj znati 16. svibnja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap