Inflacija pada četvrti mjesec za redom, a porasle su cijene odjeće i obuće

Ana Kanazir
17. travnja 2023.
Novosti
A- A+

Inflacija i dalje raste na godišnjoj razini pa su u usporedbi s prošlom godinom cijene više za 10,7 posto, dok su u odnosu na prošli mjesec, odnosno veljaču, cijene porasle za 0,9 posto. Ipak, na godišnjoj razini, stopa se smanjila već četvrti mjesec za redom.

Žena gleda u popis za kupovinu

Kupnja u trgovini | Foto: Pexels

Ovakve brojke su slične očekivanjima procjenama Državnog zavoda za statistiku krajem ožujka, pri čemu su prve procjene indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini porasle za 10,6 posto, dok su na mjesečnoj razini, prema prvoj procjeni one bile više za 0,8 posto, o čemu smo više pisali ovdje. Pokazuje se kako inflacija ipak pada u odnosu na rekordnu stopu od 13,5 posto u studenome.

Starija ženska osoba u trgovini
Prve statističke procjene: Inflacija je u ožujku pala, ali su cijene hrane porasle; hoće li nastavak vladinih mjera pomoći?

Zanimljivo je da su ovog mjeseca u odnosu na prošli mjesec, najviše porasle cijene u kategorijama odjeća i obuća i to za 10,4 posto, cijene za hranu i bezalkoholna pića su porasle za 1,3 posto, restorani i hoteli za 0,9 posto, razna dobra i usluge za 0,8 posto, a porasle su i cijene zdravlja, za 0,3 posto.

potrošačke cijene u ožujku

Potrošačke cijene u ožujku | foto: DZS

S druge strane, blagi pad cijena je zabilježen kod komunikacija, za 0,5 posto, u rekreaciji i kulturi, za 0,4 posto, u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, za 0,3 posto, a alkoholnih pića i duhana te prijevoza za po 0,1 posto.

godišnji indeks potrošačkih cijena

Godišnji indeks potrošačkih cijena | foto: DZS

Na godišnjoj razini je najveći porast zabilježen u skupinama hrana i bezalkoholna pića, ali i u skupinama restorani i hoteli, pri čemu su u obje kategorije cijene porasle za ukupno 17,4 posto. Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva su porasla za 14,1 posto. Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva je poraslo za 12,9 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjoj razini porast cijena je u komponentama hrana, piće i duhan iznosio 15.4 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 9.7 posto, usluge 8.2 posto te energija 7.4 posto, priopćili su iz DZS-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap