Provjerili smo kakva je ponuda sezonskih poslova za umirovljenike: Od branja borovnica do doktora

Ana Kanazir
12. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, na dan 31. ožujka je u Republici Hrvatskoj na pola radnog vremena radilo ukupno 24.821 umirovljenika, a najviše njih je bilo zaposleno u kategoriji Trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala. Na portalima za traženje poslova se već mogu pronaći neki sezonski poslovi za umirovljenike, a najviše se traže konobari i pomoćnici u kuhinji na moru.

Ponuda poslova za umirovljenike

Ponuda poslova za umirovljenike | foto: HZZ umirovljenici, Screenshot

Sezonski poslovi za umirovljenike su dodatni izvor zarade. Već sada se mogu pronaći neki sezonski poslovi na portalu za traženje poslova specijaliziranom za umirovljenike. Tako se umirovljenici mogu zaposliti na OPG-ima u branju voća, ali i kao radnici u kuhinji, konobari ili pak doktori.

Umirovljenik u sakou Securitas
Saznali smo kako izgleda rad u mirovini: 'Umirovljenici su vrlo pristojni, pripremljeni i znaju što žele'

Ponuda sezonskih poslova je još uvijek mala

Iako ponuda još uvijek nije velika, mogu se pronaći zanimljivi poslovi za umirovljenike, a mi smo izdvojili neke. U nekim oglasima je tako navedena i plaća, dok su u drugima navedeni samo uvjeti rada.

Najčešće se traže umirovljenici koji bi radili poslove u kuhinji, od pomoćnog kuhara do radnika u Fast Foodu. Jednako tako, traže se i radnici u trgovini, osoba za booking, ali i vozač taxi vozila.

Osim sezonskih poslova, umirovljenicima se nudi rad i na drugim poslovima na portalu HZZ Umirovljenici. Tako ima najviše oglasa za prodavača/prodavačicu, njih 182, ali i za kuhara/kuharicu, njih 48, a odmah nakon su najtraženije medicinske sestre u mirovini, pri čemu je u ovoj kategoriji dostupno 46 oglasa.

Kako točno izgleda rad u mirovini i kako su zaposlenici zadovoljni umirovljenicima u jednoj zaštitarskoj tvrtki saznali smo u ovom tekstu.

oglas za sezonski posao na Viru

Oglas za sezonski posao na Viru | Foto: HZZ Umirovljenici, screenshot

Neki nude smještaj, a rijetki su objavili iznos plaće

Na Viru traže doktora/icu za rad u turističkoj ambulanti u centru koji bi radio/la cijelo ljeto, od 1. lipnja do 30. rujna. Potrebno je imati iskustvo rada u struci samo godinu dana, a potrebno je i znanje engleskog jezika. Postoji mogućnost smještaja, a za primanja je navedeno da su stimulativna.

Traže se i čistači ili čistačice za čišćenje apartmana kao i osoba za rad u dućanu ronilačke opreme Dubrovniku, dok se u Segetu Donjem traži konobar/ica za rad u konobi. U Podstrani se traži kuhar/ica, ali i pomoćni kuhar/pomoćna kuharica koji bi radili u restoranu, pri čemu je potrebna godina dana iskustva, a početak rada je odmah.

U Novigrad se traži osoba za prodavanje u ribarnici. Ovdje je smještaj zajednički, a naknada za prijevoz djelomična. Ipak, ovi poslovi uključuju rad na šest sati dnevno, poznavanje i razlikovanje ribe i poznavanje jednog do dva strana jezika. Isto tako, potrebno je i čišćenje nakon zatvaranja.

Traži se i djelatnik/ica u Vešeraju – Spremač/ica u Umagu, a traži se rad vikendom i praznikom, u popodnevnoj smjeni. Za ovaj posao je naveden i iznos plaće, pa će tako umirovljenici dobiti od 1.304 do 1.400 eura.

Oglas za sezonski posao u ribarnici

Oglas za sezonski posao u ribarnici | Foto: HZZ Umirovljenici, Screenshot

Umirovljenik popravlja
Rad u mirovini: Broj umirovljenika koji rade na pola radnog vremena opet se povećao

Sezonski poslovi kao spajanje ugodnog s korisnim

U Baškoj Vodi se traži domaćin/domaćica koji/a bi kuhao/la za radnike, studente. Kako je navedeno u oglasu, domaćica treba kuhati ručak, oprati posuđe nakon kuhanja, brinuti o čistoći kuhinje i blagovaone i prati radnu odjeću.

– Vrijeme obavljanja posla nije određeno (procjenjuje se na max 4 sata), domaćica se sama organizira. Obroci (ručak) nije strogo definiran, važno je da bude raznoliko. Ovaj posao je idealan za osobu koja želi spojiti ugodno s korisnim, biti blizu mora, a posao nije toliko zahtjevan kao ostali sezonski poslovi. Osigurani su hrana i smještaj u Baškoj Vodi (400m od mora), navedeno je u oglasu.

Umirovljenici se mogu prijaviti i za posao branja šparoga u Andrijaševcima na jednom OPG-u, dok u Tarnu mogu brati borovnice i to 30 dana na sedam do osam radnih sati, a navodi se da satnica ovisi o količini ubranih borovnica jer se svaki dan važu ubrane količine po osobi.

U Tribunju se traži komunalni djelatnik na razdoblje od 1. lipnja do 30. rujna, dok je probni rad jedan mjesec. Neki od poslova su utovar i istovar svih kategorija neopasnog otpada, sakupljanje otpadaka, pražnjenje kontejnera i košarica i kanti za otpad.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap